Silifke’de Serada Dut Hasadı Başladı

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Atayurt Beldesinde dut hasadına başlandı.

Silifke’de Serada Dut Hasadı Başladı
Baharı müjdeleyen meyvelerin ilk hasatlarının yapıldığı Silifke’de, turfanda nektarinden sonra dut da yetiştirilmeye başlandı. Atayurt Beldesi çiftçilerinden Necati ve Hamdi Şahin kardeşler tarafından yetiştirilen dut, ilk hasat olarak 30 kg toplanıp paketler halinde İstanbul’a gönderildi. Kilogramı 12 TL’den alıcı bulan siyah dut, dış ortama göre 15 ile20 gün erken hasat ediliyor. Silifke Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdullah Süngü, dutun ilçede erkenci olarak yetiştirilip satıldığını kaydetti.

Dutun ilk defa üç dekarlık bir sera içerisinde yetiştirildiğini aktaran Müdür Süngü, "1 dekar alanda 40 adet dut ağacı bulunmaktadır. Her ağaçtan yaklaşık 50 kilo ürün beklemekteyiz. Serada domatese alternatif olarak daha önce bağ, kayısı, nektarin, yer kirazı ve can eriğinden sonra dut’un da iyi bir alternatif olacağına inanıyorum." dedi.

Erkenci siyah dutun açıkta bile minimum 2,5 TL’ den satıldığını belirten Müdür Süngü, "Ürünün ortalama satış fiyatının 5 ile 6 TL arasında olmasını bekliyoruz, çok fazla masrafı olmayan serada dut yetiştiriciliğinin önümüzdeki yıllarda Silifke’nin önemli ürünlerinden biri olacağı kanaatindeyiz. 'Erkenci dut' diye adlandırdığımız kırmızı dut ağaçlarını çiftçilerimiz kendi bahçelerine dikiyorlar. Bu dut cinsi, meyvesini 1 ay erken veriyor. Görüntüsüyle de ilgi uyandırıyor." diye konuştu.