Kastamonu’nun Karla Mücadele Bilançosu Ağır Oldu

Son 26 yılın en sırt kışını geçiren Kastamonu’da şuana kadar İl Özel İdare ekipleri tarafından 58 bin 992 kilometre köy yolunun ulaşıma açıldığı belirtildi.

Kastamonu’nun Karla Mücadele Bilançosu Ağır Oldu
İl Özel İdare tarafından yapılan açıklamada, karla mücadele kapsamında başlatılan çalışmalarda bugün ulaşıma açılan 1 köy yolu ile kapalı köy yolunun kalmadığı kaydedildi. Ayrıca Özel İdareye bağlı ekipler, bugüne kadar toplam 5 bin 985 köy yolunu ulaşıma açarken, bu kapsamda toplam 58 bin 992 kilometre yol kürüdüğü belirtildi. Özel İdare ekipleri tarafından bin köyde yapılan karla mücadele çalışmaları kapsamında kapanan köy yolunda şuana kadar merkezde bin 274, Abana’da 64, Ağlı’da 73, Araç’ta 349, Azdavay’da 361, Bozkurt’ta 247, Cide’de 394, Çatalzeytin’de 339, Daday’da 447, Devrekani’de 351, Doğanyurt’ta 187, Hanönü’nde 85, İhsangazi’de 177, İnebolu’da 394, Küre’de 299, Pınarbaşı’nda 136, Seydiler’de 86, Şenpazar’da 112, Taşköprü’de 388 ve Tosya’da 222 olmak üzere toplam 5 bin 985 köy yolu ulaşıma açıldı.

KARLA MÜCADELEDE 500 BİN TL HARCAMA YAPILDI

Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, 1985 yılından sonra ilk defa çok yoğun bir kış yaşadıklarını ifade ederek, “Nereden bakarsanız 26 senede görülen olağanüstü ilklim şartları Kastamonu tamamında etkili oldu. Çok şükür kazasız belasız kalıcı bir hasar olmadan olayı atlatmış durumdayız. İl Özel İdare ekibimiz, Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü ekibimiz, Kaymakamlarımız, Sağlık teşkilatımız, Afet İşlerimiz hepsi sabahlara kadar çalıştılar, gayret ettiler. 3 ya da 4 hastamız oldu. 2 diyaliz, 2 doğum hastanesinde bayağı zor şartlarda paletli ambulanslarla müdahale edebildik” diye konuştu.

Ayrıca Bektaş, geçtiğimiz yılın kışında toplam 350 bin TL harcama yaptıklarını belirtirken, bu kışın ise rakamın 600 bin TL’yi geçtiğini belirterek, “Bu rakamların bu kış ne kadar sert ve yoğun geçtiğinin bir göstergesidir” dedi.

KAR MÜCADELESİNDE SONA GELİNDİ

İl Özel İdaresi tarafından mesai gözetmeksizin 3 aydır bir fiil sürdürülen kar mücadelesinde sona gelindiğini açıklayan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Tahir Zafer Karahasan, “Kastamonu son yılların en ağır kışını yaşamıştır. Yaklaşık 3 aydır yoğun bir şekilde devam eden kar mücadelesinde teşkilatımız büyük bir başarı göstermiştir. İl genelinde 1001 köy ve toplam olarak 9 bin 303 kilometre yol ağında karla mücadele yapılmıştır” dedi.

Karla mücadele çalışmaları kapsamında 23 dozer, 43 greyder, 17 yükleyici, 13 kanal kazıcı ön yükleyici, 4 kar püskürtme rotatifi, 10 kar bıçaklı kamyon, 18 pikap, 4 treyler ve diğer yardımcı destek ünitelerine ait tamir bakım araçlarıyla birlikte bugüne kadar toplam 58 bin 982 kilometre yolda kar mücadelesi gerçekleştirdiklerini ifade eden Karahasan şunları söyledi: “Son 3 ayda kar mücadelesinde kullanılan yakıt miktarı 519 bin 898 litredir. Özellikle makine parkımıza yeni kattığımız greyderlerimiz son 3 ayda müthiş bir performans göstererek kar mücadelemize çok önemli katkılarda bulunmuşlardır. İlimiz genelinde tüm ilçelerimiz ve köylerimiz ile en ücra mahallelerimizde ki vatandaşlarımız dahil olmak üzere, cenaze, hastalık ve acil ihtiyaçlarında Özel İdare olarak sağlık ve acil yardım kuruluşlarıyla işbirliği içinde vatandaşımıza ulaşmak için tüm imkanlarımız sonuna kadar seferber edilmiştir.”

Kimi zaman dozerin üzerinde cenaze ulaştıran, kimi zaman hastaya ulaşmak için sabahlara kadar çalışan operatörlere, şoförlere, tamir ve bakım için araçların peşinden biran olsun ayrılmayan atölye ve seyyar tamir ekiplerine, kar mücadelesini merkez ve ilçelerden yönlendiren idareci ve ekip başlarına teşekkür eden Karahasan şöyle devam etti: "Kısaca bu mücadelenin isimsiz kahramanları olan personelime gösterdikleri üstün başarı ve performanstan dolayı teşekkür ediyorum. Halkımızın bize bu mücadele esnasında vermiş olduğu destek ve anlayışa teşekkür etmeyi de bir borç bilirim.” Kar mücadelesinin bittiğini fakat daha yoğun bir çalışma içerisine girdiklerinin altını çisen Karahasan şöyle konuştu: “Kar mücadelesi sırasında ve eriyen karların sonucunda bozulan yolların bakımının yapılması ve sahil ilçelerimiz başta olmak üzere heyelanlarla mücadelemiz başlamıştır. Çalışmalarımız tüm bir yılda kesintisiz olarak devam etmektedir. 2011-2012 yılı kar mücadelesinin son köyü olan Doğanyurt-Deniz görülen ve Azdavay Zümrüt köyüne ulaşım 27 Mart 2012 itibarıyla sağlanmıştır. Şimdi açılan yolların genişletilmesi ve mahalle yollarının açılması çalışmaları sürmektedir.”

BELEDİYEDEN 24 SAAT KARLA MÜCADELE ÇALIŞMASI

Kastamonu son 26 yılın en sert kışını geçirirken belediye ekipleri tarafından kar mücadele çalışması kapsamında 24 saat kesintisiz hizmet verildi.

Kastamonu Belediyesi bünyesinde oluşturulan karla mücadele ekipleri, vatandaşların yoğun olarak kullandığı bölgelerde kesintisiz karla mücadele çalışmalarını kış boyunca devam ettirdi. Kastamonu Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı ekiplerce de kar kürüme ve tuzlama çalışmaları yapılırken Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri de şehir merkezinde yoğun olarak kullanılan cadde ve sokaklardan başlayarak mahalle içlerindeki yol ve kaldırımlarda kar temizliği çalışmalarını yürüttüler. Personelinin önemli bir kısmını karla mücadeleye ayırmak zorunda kalan Temizlik İşleri Müdürlüğü, çalışmalarını vardiya usulüyle düzenleyerek geceleri geç saatlere kadar kar temizliğini sürdürdü. Belediye tuzlama ve kumlama çalışması yapan ekiplerde öncelikle rampa yollarda tuzlama çalışması yaparken, ayrıca karlı yollarda zincirsiz yakalanan araç sürücüleriyle kaldırımda yürümekte zorlanan vatandaşlara anında yardım etti. Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu, karla mücadele çalışmaları kapsamında 3 bin metreküp kum ile bin 200 ton tuz kullandıklarını söyledi.

Bu malzemelerin 1/3 oranında karıştırılarak kullanıldığını ifade eden Topçuoğlu, “Her türlü araç ve gereçle çalışmalarımız sürdü. İki greyder ve 1 uminog kar temizleme ve kürüme aracımızla kar çalışması yaptık. Bunların yanında iki küçük ve bir büyük kamyon, zaman zaman kepçe kullandık. Şehrin içersinde kalan kar buzlarını kepçe yardımıyla attık. 24 saat boyunca değişmeli olarak karla mücadele ekiplerimiz iş başında bulundu. Kar yağar yağmaz hemen müdahalelerde bulunduk. Karla mücadele yapan ekiplerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Vatandaşlar ise belediyenin kış boyunca yürüttüğü karla mücadele çalışmalarından memnun olduklarını belirtirken, kendilerinden tam not aldıklarını kaydettiler.

Aşırı yağış ve sert geçen kışın ardından ana yollarda büyük oranda bozulmalar meydana geldi. Kastamonu’ya çevre illerden bağlantı sağlayan yollarda büyük oranda hasar ve küçük çukurlar oluştu. Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında bulunan yollarda ağır geçen kış şartlarından dolayı duble yollar başta olmak üzere bütün çevre yolları kullanılamaz hale geldi. Milliyetçi Hareket Partisi Kastamonu Milletvekili Emin Çınar, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Kastamonu’da yaptığı yol güzergahlarının rehabilite edilmesi gerektiğini vurguladı. Düzgün asfaltlama yapılmadığını iddia eden Çınar, aşırı kar yağışı ve heyelan nedeniyle İnebolu-Abana Devlet Karayolunun çöktüğünü hatırlatarak, “İnebolu-Abana yolu 5 metre civarında çöktü. Bu, her sene o bölgelerde yaşanıyor. Burada ciddi anlamda tedbir alınması gerek. Hızlı bir şekilde yol güzergahlarının beton asfalta dönmesi gerekiyor. Bize verilen cevaplarda deniyor ki; ‘Kastamonu bölgesi itibariyle 200 kilometre civarında bölünmüş yol yapıldı’ Ama şu anda bölünmüş yollarımız köy yolları kalitesinde diyebiliriz. Asfaltlar heba olmuş durumda, çukurlar oluşmuş. Araç yolu, 45 kilometre uzunluğunda ama 1 buçuk saatte ancak gidilebiliyor. Daha Karayolları 7 kilometre uzunluğundaki Doğu Çevre Yolunu bitiremedi. Bizim üzüntümüz budur” dedi.