''Çubuk Turşusu'' İçin Proje Üretilmedi

Çubuk'ta ilçenin en önemli gelir kaynağı olan Çubuk Turşusu için bugüne kadar herhangi bir proje yapılamadı.

Birçok il ve ilçe kendine has ürünlerin geliştirilmesi ve sektörel anlamda büyümesi amacıyla başta AB ve kalkınma ajansları olmak üzere proje üretirken, Çubuk'tan dünyaca ünlü Çubuk Turşuları için herhangi bir proje çıkmadı.

Çubuk Kaymakamı Cemal Şahin, kendilerine Turşucular Kooperatifi veya sektörde faaliyette bulunan üreticiler tarafından herhangi bir talebin olmadığını, AB veya Ankara Kalkınma Ajansına yönelik proje üretilmesine yönelik bir talebin gelmesi halinde her türlü desteği vereceklerini belirtti.

İlçe Tarım Müdürlüğüne sebze ve meyve yetiştiriciliği geliştirilmesine yönelik projeler üretilmesine yönelik talimatlar verdiğini hatırlatan Şahin, ''Turşu sektörüne yönelik herhangi bir proje ile bize başvuran olmadı. Biz de bu konuda şu ana kadar herhangi bir proje yapmadık. Kooperatiften veya üreticilerden bu yönde bir talep gelirse biz her türlü desteği vermeye hazırız. Yaptığımız en son toplantıda sebze ve meyve yetiştiriciliği konusunda Ankara Kalkınma Ajansına proje sunulmasına karar verdik. Bu konuda arkadaşlar bir çalışma yapıyorlar'' dedi.

Turşunun patentinin belediye tarafından alındığını hatırlatan İlçe Tarım Müdürü Cengiz Albayrak ise bundan sonraki süreçte vatandaştan kendilerine bir talep gelmesi gerektiğini vurgulayarak, ''Bize bu konuda bir talep gelirse biz üzerinde çalışırız. Ankara Kalkınma ajansı da henüz yeni talepleri almaya başladı.

Daha geç kalınmış sayılmaz'' diye konuştu.

Çubuk Turşucular ve Yaş Sebze, Meyve Üretim Kooperatifi Başkanı Hasan Hüseyin Benli de kooperatifi yeni kurduklarını ifade ederek, kendilerine bu konuda herhangi bir bilgi verenin olmadığını belirtti.

Çubuk Ziraat Odası Başkanı Orhan Gülle ise İlçenin adıyla özleşme dercesine gelen bir ürün hakkında proje sunmamalarının tamamen kendilerinin bir eksikliği olduğunu ve önümüzdeki yıllarda proje konusunda çalışma yapmak istediklerini kaydetti.

Oda olarak proje üretmeye maddi durumlarının da olmadığını anlatan Gülle, ''İlk etapta sebze yetiştiriciliği konusunda girişimlerimiz oldu. İlçemizde sera yetiştiriciliğini geliştirmek ve bu konuda üretici sayısını artırmak amacıyla çalışmalar yaptık. Bizde yeni görevi devraldık ve görevi devralır almaz ilk iş olarak toprak analizlerine yoğunlaştık. Tabi AB ve Kalkınma Ajansı'na yönelik proje üretmek biraz bilgi ve beceri isteyen bir iş ve biz henüz daha o durumda değiliz. Bu güne kadar her hangi bir proje sunmamamız tabii ki bizim eksikliğimiz. Ancak bu konuda önümüzdeki günlerde çalışma yapmak için girişimlerimiz olacak inşallah'' diye konuştu.