Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'den açıklamalar

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Dünyadaki eğitimle Türkiye'nin eğitimini karşılaştırdığımızda ciddi stratejik açıklık var.

OECD ve gelişmiş ülkelerin eğitim yılına baktığımızda hepsinin eğitim süresi 12 yıl, bizde 6-6,5 yıl" dedi.

Dinçer, Milli Eğitim sistemini kökten değiştirmeyeceklerini de ifade etti.

Eğitim Fakültesi Dekanları Toplantısı, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya ve çok sayıda eğitim fakültesi dekanının katılımıyla Başkent Öğretmenevi'nde gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan YÖK Başkanı Çetinsaya, "2023'e kadar dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında olması hedeflenen Türkiye'nin eğitim sistemi konusunda tam bir uzlaşı söz konusudur. Fiziki ve teknik altyapıyı geliştirmek için çalışmalarda bulunulmuştur. Eğitimde kaliteyi belirleyen unsur öğretmenin niteliğidir. Hizmetöncesi eğitimdeki uygulamalar arttırıldı" dedi.

Çetinsaya'nın ardından kürsüye gelen Bakan Dinçer, "Bütün derslikleri tamamlasanız, bütün mali kaynakları eğitime yatırsanız bile eğitimin başarısını çok sınırlı ilerletirsiniz. Önemli olan öğretmendir. Öğretmenin yeterliliği ve gelişmesiyle ilgili konulara daha çok önem vermeliyiz. Öğretmen meselesini tartışırken iki konu üzerinde durduk. Birincisi atanamayan öğretmenler, ikincisi öğretmenlerin kendi istedikleri bölge ve şehirlere atanması için stratejiler. Öğretmenlerle ilgili başka bir konutartışılmadı. Öğretmenlik mesleğinin gelişmesiyle ilgili çok tartışılacak konumuz var" şeklinde konuştu

Eğitim fakültelerinin işlevselliğinin nasıl arttırılabileceğinin düşünülmesi gerektiğini belirten Dinçer, Milli Eğitim sistemini kökten değiştirmediklerini ifade etti.

Eğitim yapısıyla ilgili düzenlemelere değinen Dinçer, "Eğitim süresinin 12 yıla çıkartılması, eğitimin kademeli olması ve eğitim yaşının 1 sene öne çekilmesi için uğraşıyoruz. 60 aylık çocukla 72 aylık çocuk aynı sınıfta olur mu tartışması yapılıyor. Bunun tartışılması güzel bir şey. Ömürlerinden bir yıl kazandıracağız. 12 yıl kesintisizeğitim yapan bir yapı yok. Kademeleştirmek için 4+4+4'ü tercih ettik. Eğitim sistemini 4+4+4 yaptığımızda nasıl olacağını tartışmak önemli. Milli Eğitim sistemini kökten değiştirmiyoruz. Dünyadaki eğitimle Türkiye'deki eğitim arasında ciddi stratejik açıklıklar var. OECD ve gelişmiş ülkelerin eğitim yılı 12, Türkiye'nin ise 6,6-5 yıl. Japonya ve Güney Kore'de yüzde 100 okullaşmak için stratejiler belirleniyor. ABD'de yüzde 60 üniversite mezunu oranını yakalamak için uğraşılıyor" ifadelerini kullandı .