Güney Osetya’da Seçim İkinci Tura Kaldı

Gürcistan’ın ayrılıkçı bölgesi Güney Osetya’da, cumhurbaşkanı adaylarından hiçbiri ilk turda yüzde 50’nin üzerinde oy alarak başkan seçilemedi.

Güney Osetya’da Seçim İkinci Tura Kaldı
Kasım ayında yapılan seçimlerde ihlaller olduğu gerekçesi ile iptal eden Merkez Seçim Kurulu, yeni seçimlerin 25 Mart’ta yapılmasını kararlaştırmıştı. Merkez Seçim Kurulu, adaylardan Savunma Komisyonu Eski Başkanı Leonid Tibilov’un yüzde 41,94 oy alarak seçimleri önde tamamladığını açıkladı.

Güney Osetya Cumhurbaşkanlığı için Rusya eski Büyükelçisi Dmitri Medoyev, İnsan Hakları Ombudsmanı David Sanakoyev, Leonid Tibilov ve Komünist lider Stanislav Koçiyev yarışıyor. Seçimlere katılım yüzde 67,53 oranında gerçekleşti. Sanakoyev, yüzde 25,36 destek buldu. Henüz sandıkların yarısının açıldığı sonuçlara göre, adaylardan Medoyev yüzde 23,8 oy alabildi. Oyların tamamının sayılmasının ardından sonuçların benzer şekilde çıkması durumunda ikinci turda Tibilov ve Sanakoyev yarışacak. Ağustos 2008’de Rusya ve Gürcistan arasında yaşanan savaşın merkez üssü olan bölgede tansiyonun yükselmesinden endişe ediliyor. Seçimleri hukuk dışı olarak tanımlayan Gürcistan, Rusya’nın Avrupa Birliği’nin aracılığında imzalanan ateşkes anlaşmasına aykırı olarak topraklarını işgal ettiğini açıklamıştı. Güney Osetya’da iki dönem cumhurbaşkanlığı görevini sürdüren Eduard Kokoyti, anayasal olarak üçüncü dönem seçimlere katılamıyor .