BDP Grup Başkanvekili Kaplan'dan 'Müzakere' Tepkisi

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın terör örgütünün siyasi uzantısıyla müzakere yapılacağı yönündeki açıklamalarını değerlendirerek, "Bu anlayış biraz F tipi müzakereye benziyor.

BDP Grup Başkanvekili Kaplan'dan 'Müzakere' Tepkisi
Çünkü şu ana kadar 7 bini aşkın tutuklu var. 7 bin kişiyi tutuklarsanız müzakereyi Meclis'te değil F tipinde yapmanız lazım. Biz hiçbir şartlı müzakerenin figüranı olmayız" dedi.

Kaplan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Cizre'de 20 Mart günü gerçekleştirilen Nevruz kutlamalarıyla ilgili görüntüleri gazetecilere izletti. Çıkan olaylara ilişkin MOBESE kayıtlarının savcılık tarafından incelenmesi halinde her şeyin açık olarak ortaya çıkacağını ifade eden Kaplan, Şırnak'ta şu anda fiili olarak bir savaş hali uygulaması olduğunu, bu uygulamada hükümetin hiçbir sınır tanımadığını öne sürdü. Kaplan, "Sanırım hükümet BDP ile müzakereden bunu anlıyor. Bu anlayış biraz F tipimüzakereye benziyor. Çünkü şu ana kadar 7 bini aşkın tutuklu var. 7 bin kişiyi tutuklarsanız müzakereyi Meclis'te değil F tipinde yapmanız lazım. Biz hiçbir şartlı müzakerenin figüranı olmayız" diye konuştu

AK Parti'nin önerdiği modelin Sri Lanka modeli olduğunu ifade eden Kaplan, her tarafta operasyonların yaygınlaştırılmasının nedenin de bu olduğunu savundu. Kaplan, "Bizim görüşümüz çok net. IRA ile, ETA ile, Güney Afrika'da, Filistin ile İsrail arasında nasıl diyalogla görüşmeler yapılıp sonuç alınmışsa, biz de bu şekilde yapılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi

Kaplan, 5-6 yıldır Meclis'te olduklarını ancak Başbakan'ın kendileriyle bir kere görüştüğünü belirterek, buna karşın Kandil'de, İmralı'da yapılan görüşme sayısının kat kat fazla olduğunu söyledi

Başbakan Erdoğan'ın Güney Kore'de BDP'yi Obama'ya, 'siyasi uzantı' diye şikayet ettiğini anlatan Kaplan, "Ayıptır. Devlet adamına bu yakışır mı? Sayın Obama Türkiye'ye geldiği zaman Eş Başkanımız Ahmet Türk'ü ziyaret etti. Sayın Obama, Ahmet Türk'ü tanımıyor mu?" diye konuştu.

Kaplan, bu bahar bir irade ortaya konulmaması, silahların susturulmaması halinde sadece Türkiye'deki 75 milyona değil, daha fazla insana acılar yaşatma konusunda tarihin kendilerini affetmeyeceğini söyledi.

Gazetecilerin sorularına da cevap veren Kaplan, 12 yıllık zorunlu eğitim düzenlemesine ilişkin görüşmelerin yarın Genel Kurul'da görüşülmeye başlanacağının hatırlatılması üzerine AK Parti'nin kendi siyasi emellerine uygun olan bir düzenleme getirmek istediğini söyledi.

Kaplan, "Biz ana dilde eğitimi esas almayan hiçbir eğitim sistemini kabul etmeyiz. Bu konuda etkin bir muhalefet yapacağız" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın dershanelerin kapatılacağı yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine Kaplan, eğitimi özel sektöre devreden, ticarileştiren partinin AK Parti olduğunu öne sürdü. Kaplan, Başbakan Erdoğan'ın 'millet tartışsın, ben gelene kadar meşgul olsun, oyalansın' düşüncesiyle bu açıklamaları yaptığını ileri sürdü. Kaplan, Erdoğan'ın Kürt sorunuyla ilgili BDP'nin muhatap alınacağı açıklamalarının hatırlatılması üzerine ise bu soruna hep beraber müzakere edip, konuşup çözüm bulmak zorundaolduklarını ama Sri Lanka modelinin soruna çözüm olmayacağını söyledi