Başkan Çetin: Şehirleri Medeniyetimizi Yansıtacak Şekilde İnşa Etmeliyiz

Pursaklar Belediyesi ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen 4. Şehircilik Konferans ve Çalıştayı büyük ilgi gördü.

Yoğun bir katılımın olduğu 4. Şehircilik Konferansı’nda konuşan Pursaklar Belediye Başkanı Selçuk Çetin, şehirlerin milletin gönlüne taht kuran mimari ve estetik anlayıştan uzaklaştığını ifade ederek, “Şehirleri medeniyetimizi yansıtacak şekilde inşa etmeliyiz.” dedi.

Ankara Esenboğa Airport Hotel’de gerçekleştirilen 4. Şehircilik Konferans ve Çalıştayı’na AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Pursaklar Kaymakamı Salih Bıçak, Pursaklar Belediye Başkanı Selçuk Çetin, Kalifornya Üniversitesi’nden Nazar El Sayyad, Kentucky Üniversitesi’nden Prof. Dr. Oliver Leaman, Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı ve çok sayıda akademisyen ile uzman katıldı.

Konferansın açış konuşmasında Pursaklar Belediye Başkanı Selçuk Çetin, mesleğinin onurlu ama bir o kadar mesuliyet gerektiren bir meslek olduğunu söyledi.

'Nasıl bir şehir istiyoruz sorusuna?' şehirde yaşayanlarla çareler aradıklarını ifade eden Çetin, “Şehirlerin problemlerini çözmek mahalli idarelerin işi. Mahalli sınırlar içerisinde yaşayanlar pek çok problemle karşı karşıya. Ahlak adına, mimari adına bir katkı sağlayabiliyor muyuz şehirlere? Önemli olan bunu yapabilmektir. Bu olgu olmayınca, geçmişten ve tüm değerlerden soyutlanıyoruz. Bugün ki şehirleşme sosyal, siyasal ve kültürel bütünleşme ile Anadolu insanın gönlündeki şehirlerden uzak. Karşımızda İstanbul, Konya gibi, İslam medeniyetinin kültürel mirasını yansıtan eserlere ev sahipliği yapan şehirlerimiz duruyor.” diye konuştu.

“KİMLİK EFSANELERE DAYANDIRILAMAZ”
Açılış tebliği sunan Nazal al-Sayyad, şehirlerin kimliğini anlatarak, “Kimlik efsanelere dayandırılamaz.” dedi.

Bangladeş Hükümet Konağı’nın kendi kimliklerini yansıtmadığını belirten Sayyad, şehirlerin kendi kimliklerini yansıtması ve çokça bina yapmaktansa bunun bilimsel faydalarının ortaya konulması gerektiğini belirtti.

Oliver Leaman ise şehirlerdeki yüksek yapıları, düzensiz binaları slayt eşliğinde anlatarak, “Şehirlere hak eden değer verilmiyor.” ifadesine yer verdi.

“KETSEL DÖNÜŞÜM RADİKAL MÜDAHALEDİR”
Türkiye’de kentlerin yaşamakta olduğu dönüşümün özgürlüğü hakkında tebliğ sunan Prof. Dr. İlhan Tekeli planlamaların kolay olmadığını belirterek, sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçişi anlattı. “Kentsel dönüşüm, radikal müdahaledir” diyen Tekeli, dünyanın bugün yaşadığı sorunlardan birinin modernist dünyadan postmodernist bir dünya sistemine geçiş olduğunu söyledi.

Kentsel dönüşümde adaletin sağlanması gerektiğinin altını çizen Tekeli, dönüşümün adil olarak sağlanabilmesi için şu kurallara uyulması gerektiğini kaydetti: "Soruna yalnız konut sorunu olarak bakmayacaksınız. Sosyal ve ekonomik ilişkilerden bağımsız olarak bunu düşünemezsiniz. Çözüm yerinde olmalıdır. Kentsel dönüşüm talebinin nereden geldiğine ve hangi yöntemle olduğuna açıklık getirilmelidir. Yapılacak dönüşüm, mahallelinin yaşam koşullarını iyileştirmesi ve mahalleli arasında düzenin sağlanması ile yapılmalıdır. Önerilen dönüşüm ile mahalle sakinlerinin alanlarının tutarlılığına dikkat edilmelidir. Bir yerde yaşayanlara emrivaki yolu ile yapılanların demokrasi ile bağdaşmadığı bilinmelidir. İnsanlar ekonomik olarak da memnun edilmelidir.” Alanlarında uzman isimlerin katıldığı çalıştay raporu kısa bir süre içinde kamuoyuna açıklanacak .