Suda Tehlike Çanları

Dünya Su Günü dolayısıyla bir alışveriş merkezinde stand açan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, dağıttıkları broşürlerle halkı bilgilendirdi.

Suda Tehlike Çanları
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, "Dünya Su Günü" münasebetiyle bir alışveriş merkezinde açtığı stantta dağıttıkları broşürlerle suyun önemine dikkat çekti. Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencileri ile birlikte açılan stantta halkı bilgilendiren TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, dünyada özellikle içilebilir su kaynaklarının hızla kirlendiğini ifade etti.

Durmuş, "Düzensiz kentleşme, aşırı nüfus artışı, sera gazlarındaki artış ve aşırı sanayileşme dünyayı giderek "susuz" hale getiriyor. Suyun sınırlı olduğunu unutuyoruz. Fakat unutmayalım ki tehlike çanları çalmaya başladı" dedi.

Dünya nüfusunun 4 kat artmasına rağmen su ihtiyacının 9 katına çıktığını söyleyen Durmuş, "Endüstriyel ihtiyaçlar için gerekli su ise geçtiğimiz yüzyılın başına oranla 40 kat artmıştır. Yaşanan, suyun azalması değil, su ihtiyacının artmasıdır" şeklinde konuştu.

Yeryüzünde 1.2 milyar insanın temiz su bulamadığına da dikkat çeken Durmuş, dünyada su kaynaklarının düzenli dağılmadığını belirtti.

Uzmanlara göre kritik sınır kişi başına 1700 metreküp / yıl iken bu değerin Türkiye'de 1430 metreküp / yıl, dünyada ise 7600 metreküp /yıl olduğunu söyleyen Durmuş, "2030'da dünya nüfusu 100 milyona çıkarsa kişi başına ortalama su tüketimi 1100 metreküp /yıla düşecektir" dedi.

Türkiye'de ve dünyada içilebilir suların kirlenmesi her geçen gün artmakta olduğunu belirten Durmuş, bu duruma evsel atıkların, sanayi atıklarının, tarımsal kirleticilerin, doğal atıkların temiz sulara karışmasının neden olduğunu söyledi.

Özellikle sanayide kullanılan suyun dikkatli kullanılması gerektiğine dikkat çeken Durmuş, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Suların kirlenmesinin esas sebebi ise madencilik, metalurji, kimya, dericilik gibi çeşitli endüstri kollarının atıklarının uygun şekilde arıtılmaması ve doğrudan çevreye verilmesidir. Bu atıkların 1 litresi ile 8 litre suyun kirlendiği düşünülürse, 1 litre suyun temizlenmesi için harcanmayan para 9 litre suyun temizlenmesine harcanacak paraya tekabül etmektedir. Sanayide kullanılan suyun temiz sulara karışmadan gerekli teknoloji ile arıtılması gerekmektedir. "