Byegm Genel Müdürü Karakaya Açıklaması

Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, ''Ülkemizin son on yılda trendinin yükselmesindeki en önemli göstergelerden biri, Türkiye'ye gelen yabancı gazeteci ve turist sayısındaki artıştır'' dedi.

Karakaya, BYEGM tarafından Balıkesir Valiliği ve Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti'nin ev sahipliğinde düzenlenen ''Yerel Medya Buluşması''nda yaptığı konuşmada, BYEGM'nin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

''Yerel Medya Buluşması'' toplantılarının 22'ncisini Balıkesir'de yaptıklarını hatırlatan Karakaya, Türkiye'de yaklaşık 2700'ü gazete olmak üzere 6000'i aşkın süreli yayın, 250'den fazla televizyon, 1000'in üzerinde radyo kanalı bulunduğunu kaydetti.

Karakaya, BYEGM'nin Anadolu medyası ve çalışanlarının geliştirilmesinin yanı sıra çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla önemli projeleri uygulamaya koyduğunu ifade ederek, iller arasında başlatılan gazeteci değişim projesiyle yerel medya mensuplarının birbirleriyle tanışıp mesleki konularda bilgi alışverişi yapmalarının sağlandığını anlattı.

Yerel gazetelerin görselliğini daha cazip hale getirmek amacıyla mizanpaj desteği verildiğini belirten Karakaya, geleneksel olarak düzenlenen ''Anadolu Basınını Özendirme Yarışması'' ile yerel gazetecilerin kendilerini ifade etme imkanı bulma yanında eserlerinin ön plana çıkarılmasının sağlandığını söyledi.

Basın trafik kartları ile ilgili sıkıntının ortadan kaldırılması amacıyla değişikliğe gidildiğini ve Emniyet Genel Müdürlüğü ile yeni bir protokol imzaladıklarını hatırlatan Karakaya, şöyle konuştu:

''Basın trafik kartı bulunan gazeteciler meslekleriyle ilgili çalışmaları sırasında trafiği aksatmamak kaydıyla geçiş kolaylığı, durma, duraklama ve park etme önceliğine sahip olacak. Ancak bu konuda gazeteci arkadaşlarımızdan da duyarlı olmalarını, kendilerine sağlanan bu imtiyazı suistimal etmemelerini bekliyoruz. Basın trafik kartının tüm ülkede tanınması amacıyla önümüzdeki aylarda 81 ilin Emniyet Teşkilatları'nda görevli ilgililerle bir eğitim çalışması yapacağız.''

Karakaya, TRT Anadolu kanalında hafta içi her gün yayımlanan ''Anadolu'nun Sesi'' isimli programda Anadolu basınındaki önemli manşetleri Türkiye gündemine getirdiklerini ifade ederek, idarecilerin de katılıp illerini tanıtma fırsatı bulduğunu vurguladı.

Türkiye'deki önemli gelişmeleri dış basına sunmaya çalıştıklarını da vurgulayan Karakaya, şöyle devam etti:

''Ülkemizin son on yılda trendinin yükselmesindeki en önemli göstergelerden biri, Türkiye'ye gelen yabancı gazeteci ve turist sayısındaki artıştır. Türkiye'de bugün itibarıyla 300'ü aşkın yerleşik olan yabancı gazeteci bulunuyor. Bunlar, Türkiye'deki haberleri doğrudan yabancı medya kuruluşlarına iletiyor. Türkiye tanıtım kitapçığını da ilgililere sunarak ülkemizin tanıtımına katkı sağlamaya çalıştık. Birkaç yıl önce yurt dışında yabancı dil eğitimi konusunda çalışmamız olmuştu. Çok istememize rağmen maalesef yerel basından arkadaşlarımız değişik nedenlerle buna katılamadı. Çalışmalarımız devam ediyor.''

-Vali Yılmaz Arslan -

Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan da il genelinde 80 yazılı basın organı bulunduğunu, bu sayının ciddi bir istihdam anlamına geldiğini belirtti.

Arslan, Balıkesir'in güven ve huzur şehri olduğunu ifade ederek, ''Ülkemiz her alanda olduğu gibi basın alanında da çağdaş ve AB standartlarında bir seviye yakalamak istiyor. Türkiye'nin son dönemlerde dünyada kazandığı söz sahibi olma özelliğinin basın olmadan gerçekleştirilmesi mümkün değildir'' diye konuştu.

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir de Balıkesir'in Türk basın tarihinde 126 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu hatırlattı.

Balıkesir'de Hasan Basri Çantay, Mustafa Necati ve Vasıf Çınar gibi vatansever gazetecilerin yetiştiğini anlatan Demir, şunları kaydetti:

''Basın trafik kartlarıyla ilgili yeni düzenleme ve işlerlik kazandırılması noktasındaki çalışmalar nedeniyle emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Türkiye'de yaşanan değişim ve dönüşümün geçmiş yıllarda varlığıyla yokluğu belli olmayan Basın İlan Kurumu ve Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'ne yansımasını görmek Anadolu medyasının geleceği adına da sevindiricidir. Gazeteciler Federasyonu ile Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü arasında imzalanan gazeteci değişim protokolünün de uygulamaya girmesi, Anadolu medyasını bütünleştirecek, meslektaşlarımız arasında gönül köprüsü oluşturacak, bilgi paylaşımını getirecek diye düşünüyorum. Ben bu noktada, BGC olarak yerel medyanın hamisi olarak gördüğümüz Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a teşekkür ediyorum. Sayın Arınç'ın, Anadolu medyasını ve Anadolu gazetecisini bizlerden daha iyi savunduğunu ve en iyi koşullarda işlevlerini sürdürmesi amacıyla çalıştığını tüm meslektaşlarımızın bilmesini istiyorum.''

BYEGM Basın Yayın Daire Başkanı Bahattin Akyön de basın kartları ve basın mensuplarına yönelik çalışmalar hakkında sunum yaptı.

Konuşmaların ardından BYEGM Genel Müdürü Karakaya, Balıkesir Valisi Arslan ve BGC Başkanı Ramazan Demir'e birer çini tabak hediye etti.

BYEGM'nin ''Basın-Yayın ve Gazeteciler Hatıra Ormanı'' projesi kapsamında etkinliğe katılan protokol üyeleri ve gazeteciler, Pamukçu beldesine bağlı Cinge köyü yakınlarında fidan dikti. Burada, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç adına hazırlanan fidan Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan ve BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya tarafından dikildi.
Kaynak: AA