Vali Lekesiz Açıklaması

''Talasemi Hastalığı Çift Taşıyıcı Evli Çiftlerin Prenetal Tanı, Genetik Danışmanlık, Çocuk Doğurma ve Hamilelikle İlgili Eğitim Verilmesi'' projesi Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz'in katılımıyla düzenlenen toplantıyla sona erdi.

Vali Lekesiz, İl Sağlık Müdürlüğü'nde düzenlenen toplantıdaki konuşmasında, bu yıl hastalıkla mücadele konusunda il genelinde seferberlik başlatacaklarını söyledi.

Güçlü ve lider bir ülke olmak için 74 milyon insanın beden ve ruh sağlığını iyileştirmek amacıyla devlet olarak önemli çalışmaların yürütüldüğünü belirten Lekesiz, özellikle engelli vatandaşların topluma kazandırılması adına gerek kamu gerekse özelde bir çok rehabilitasyon merkezinin açıldığını kaydetti.

Talasemi hastalığının çözümü adına ev ev, köy köy gezen ve vatandaşların bilgilendirilmesi için çalışan proje ekibinin çok büyük bir iş yaptığını vurgulayan Lekesiz, bu hastalığın özellikle güney illerinde ve en fazla Hatay'da görüldüğünü, yeni doğan hasta çocuk sayısını bu yıl sıfıra düşürmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Lekesiz, hastalığın toplumun tüm kesimleri tarafından bilinmesi amacıyla yürütülen çalışmaların bu yıl daha da kararlı bir şekilde sürdürüleceğini ve talasemi hastalığıyla mücadele konusunda il genelinde seferberlik başlatacaklarını dile getirdi.

Hedefin bu hastalığın hep beraber sıfırlamak olduğunu ifade eden Lekesiz, geçen yıl faaliyete giren Talasemi ve Kan Hastalıklarıyla Mücadele Merkezi'nin daha aktif çalışmasını sağlayarak taşıyıcı hastaların takibi konusunda önemli çalışmaların yürütüleceğini söyledi.

İl Sağlık Müdürü Mustafa Kiremitçi ise toplumun geleceğinin ancak sağlıklı bireylerle mümkün olacağını, talasemiyle mücadele konusunda kararlı bir çalışma yapacaklarını kaydetti.

Talasemi hastalığıyla mücadele kapsamında kent genelinde eğitim, tarama, genetik destek gibi bir çok çalışmanın yürütüldüğünü ifade eden Kiremitçi, tüm hastanelerde bu hastalık konusunda birimlerin kurulduğunu, il genelinde yapılan ev ziyaretlerinde bin 65 aileyle görüşüldüğünü belirtti.

Toplantıda Talasemi Dayanışma Derneği Hatay Şube Başkanı Burhan Kerimoğlu, proje sorumlusu Özlem Çelenk yapılan çalışmalara ile ilgili katılımcılara bilgi verdi.

Toplantıya Vali Lekesiz'in eşi Zehra Lekesiz, Vali Yardımcısı Kadim Doğan, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın eşi Nazan Savaş, İl MüftüSÜ Mustafa Sinanoğlu ve vatandaşlar katıldı.