Vali Kolat Açıklama Yaptı

Sivas'ta ''Taşkın Koordinasyon Kurulu Toplantısı'' yapıldı.

Sivas Valisi Ali Kolat başkanlığında İl Genel Meclisi Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıda, il sınırları içerisinde oluşabilecek sel baskınlarının can ve mal kaybına neden olmaması için taşkın kontrol tesislerinin amacına uygun olarak işletilmesi ve akarsu yataklarının korunması konuları ele alındı.

Vali Ali Kolat, toplantıda yaptığı konuşmada, kente bu yıl çok kar yağdığını, ardından gelecek yağmur ve kar erimelerinin geleceğini belirtti.

Bölgenin fiziki ve coğrafi yapısının taşkınlara müsait olduğuna işaret eden Kolat, ''Hem heyelan açısından sıkıntılı bir bölgedeyiz hem de derelerimizin taşma ihtimalinin yüksek olduğu bir bölgede. Özellikle bu toplantıları yapma ihtiyacı duyuyoruz. Kaldı ki bu konuda Başbakanlığımızın 2006 yılında, 2010 yılında yayınladığı genelgeler var'' dedi.

Taşkınlar konusunda kaymakamlıklara, belediyelere önemli görevler düştüğünü ifade eden Vali Kolat, derelerin gelişi güzel doldurulmaması, imar uygulamalarında ilgili birimlerin görüşlerini almadan yapılanmaya gidilmemesi gerektiğini ifade etti.

Vali Kolat, ''Sonucunda üzüleceğimiz, pişmanlık içerisine gireceğimiz durum olmadan arkadaşlarımız tedbirlerini alsınlar. Bunun hem kanunu sorumluluğu var hem vicdani sorumluluğu var'' diye konuştu.

Ciddi tedbirler alınarak, üzülecek duruma düşülmemesi gerektiğine dikkati çeken Kolat, bu konuda herkesin sorumluluğunu bilmesi gerektiğine belirterek, ''Gerekli tedbirleri hep birlikte alacağız. Huzur ve güven içerisinde bir acı yaşamadan ve büyük bir tahribat olmadan dönemi süremizi geçiririz. Tedbirimizi almazsak, birtakım acılar yaşarsak ondan sonra da dizimizi dövmenin hiçbir anlamı yok. Bu konuda bütün arkadaşların duyarlı olacağına düşünüyorum'' dedi.

DSİ 19. Bölge Müdürü Halil İbrahim Dağlı ise tabi bir afet olarak bilinen taşkının, bir akarsuyun muhtelif sebeplerle yatağından taşarak, çevresindeki arazilere, yerleşim yerlerine, altyapı tesislerine ve canlılara zarar vermek suretiyle, etki bölgesinde tabii yaşamı da etkileyerek, normal sosyo-ekonomik faaliyeti kesintiye uğratacak ölçüde bir akış büyüklüğü oluşturması şeklinde ifade edildiğini belirtti.

Dağlıoğlu, Sivas'ta taşkınlar konusunda yapılan çalışmalar ile 2010 ve 2011 yılında dere yataklarında yapılan çalışmaları anlattı.

Toplantıya, Vali Yardımcısı İsmail Koşum, İl Özel İdare Genel Sekreteri Salih Ayhan ile daire müdürleri katıldı .