'Boru' Başkasına Vermeyiz

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, dünyadaki rezervlerinin yüzde 72'sinin Türkiye'de bulunduğu borun, petrol değerinde bir maden olduğunu belirterek, "Bu madenler, milletin malıdır.

Muhalefet velvele yapıyor. Altın yumurtlayan tavuğu bir başkasına verir miyiz?'' dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Uğur, muhalefet partilerine mensup milletvekilerinin bor madenlerinde özelleştirme yapılacağına ilişkin açıklamalarının kamuoyunu yanıltmaya yönelik olduğunu bildirdi. AK Parti Balıkesir İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Eti Maden'in özelleştirileceğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Toplantıya AK Parti Balıkesir İl Başkanı Mahmut Poyrazlı ve Merkez İlçe Başkanı Recep Şeker de katıldı.

Eti Maden İşletmeleri'ndeki yardımcı iş ve hizmet niteliğindeki işlerin hizmet alımı şeklinde yapıldığını belirten Uğur, üretiminse devletin kadrolu işçileriyle yapıldığını bildirdi. Eti Maden'in, kanunların verdiği yetki kapsamında bor kaynaklarını en uygun şekilde ürettiğini aktaran Edip Uğur, dünya bor pazarından alınan payın arttırılması için piyasanın bütün imkanlarını kullandığını bildirdi. Eti Maden'in 2000'li yılların başında dünyada yüzde 25 olan pazar payını, 2011 yılında yüzde 50'ye yükselttiğine dikkat çeken AK Partili Uğur, "Hizmet alım işlemlerinin iptali için mahkemelere başvurularak, kamuoyunda çekinceler oluşturulmaya çalışılıyor. Bazı ihaleler için idare mahkemeleri tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. Bunun sonucu olarak işler kesintiye uğramış ve bu duruşlar, üretimin devamlılığını tehdit eder hale gelmiştir. Her ne kadar temyiz mercilerince bu kararlar iptal edilmişse de kamuoyundaki bu kafa karışıklığının ve yargı mercilerindeki duraksamaların giderilmesi gerekmektedir. Bu durumu, büyük uğraşlar sonucu kazanılan dünya bor liderliğinin sürdürülebilirliğini sekteye uğratacağı açıktır.'' dedi.

Bakanlar Kurulu'na sunulan 2840 sayılı kanunla bor tuzlama işletmesinin tek elden yapılması suretiyle ülkenin dünya bor pazarındaki etkinliğinin arttırılarak borun en verimli şekilde değerlendirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Yapılacak hizmet alımlarında işlerin tamamen idarenin gözetiminde olacağını dile getiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Edip Uğur, kontrol ve denetimin tümüyle Eti Maden'de olacağının ve üretim sürecinde ürünün zilliyet devrinin söz konusu olmayacağının altının çizdi.

'KİMSE ENDİŞE ETMESİN'

Kimsenin bor madenleriyle ilgili endişe duymaması gerektiğine vurgu yapan Uğur, "Biz istiyoruz ki devletimiz, bor madeninden gerekli istifadeyi sağlasın. Yapılacak değişiklik, çağdaş bir anlayışla ve verimlilik mantığıyla yapılan bir iştir. Dünyanın en zengin bor yatakları Türkiye'de bulunuyor. Bu rezervlerin büyük kısmı ise Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde. Bor, hem ülkemiz hem Balıkesir ekonomisi açısından çok önemli bir maden. Muhalefetin, suni gündemlerle kamuoyunu meşgul etme gibi bir alışkanlığı var. Muhalefet yapmış olmak için muhalefet yapıyor ancak bir şeyi bilmeleri lazım, dünya ve Türkiye değişiyor. Türkiye'nin, dünyanın şartları değişiyor. Bir değişim ve dönüşüm var. Siz 60-70 yıl önceki kafa ile hareket ederseniz bu ülkeyi yönetemezsiniz, başarılı olamazsınız." diye konuştu.

Eti Maden'in 2011 yılı kârının 850 milyon lira olduğu bilgisini veren Ahmet Edip Uğur, Türkiye'nin bor ticaretinde dünyada yüzde 50 paya sahip olduğunu ifade etti.

"Bor bizim için çok önemli." diyen Uğur, şöyle devam etti: "Buna rağmen CHP, 'Bor elden gidiyor, başkaları bunun üzerinden çok büyük rant sağlayacakmış' gibi velvele yapıyor. Böyle bir şey yok. Bor, ülkemizin petrol değerinde bir madenidir. Milletimizin malıdır. Özelleştirilmesi sözkonusu değildir. "