Atatürk Barajı'nı Gölgede Bırakacak Proje Yolda

Uzun yıllardır fizibilite çalışmaları süren yenilenebilir enerjide beklenen adım atıldı.

İlk somut çalışma başlatıldı. Harran üniversitesinde Uluslararası Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi (GAP-YENEV) kuruluyor. Merkezin yürüteceği çalışmalar sonucunda Atatürk Barajı’ndan daha fazla enerjinin üretilmesi hedefleniyor. Merkez, çalışmalarına yenilenebilir enerjide dünya devi olarak bilinen Danimarka Teknoloji Enstitüsü ile protokol imzalayarak başladı.

Harran Üniversitesi bünyesinde Uluslararası Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği (GAP-YENEV) Merkezi kuruluyor. Merkezin inşaatı bu yıl sonuna kadar bitmesi planlanıyor. Merkez için Kalkınma Bakanlığı'ndan 8 milyon 500 bin lira ödeneğin ayrıldığı belirtilirken, GAP İdaresi Başkanlığı ve Harran Üniversitesi tarafından da 1 milyon liralık destek sunuldu. Merkezin yenilenebilir enerji konusunda ülkeye yön vereceği belirtiliyor. Kurulacak merkezin çalışmaları sonucunda bölgenin tüm elektrik enerjisinden daha fazla enerji üreteceği belirtilirken bu enerji ile yaklaşık 500 bin kişiye istihdamın sağlanması planlanıyor.

Üniversite bu alanda faaliyet gösteren Danimarka teknoloji enstitüsü ile anlaşmaya imzalayarak çalışmalara başladı.

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr İbrahim Halil Mutlu, merkezi ve merkez tarafından yürütülecek projeleri Türkiye, bölge ve Şanlıurfa için çok önemli bulduğunu söyledi.

Rektör Mutlu, Harran Üniversitesi bilimde ve teknolojide yeniliklere imza atmaya devam ettiğini söyledi.

Danimarka Teknoloji Enstitüsü ile yaptıkları anlaşmaya değinen Prof. Dr. Mutlu, yapılan protokol sonucu karşılıklı faydanın sağlanacağını aktardı. Güneş enerjisinden elektrik enerjisine yön vermekte iddialı olduğunu dile getiren Mutlu, “Harran Üniversitesi olarak yenilenebilir enerji üretiminde proje hazırladık. Bu proje ile güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretimine yön vereceğiz. Ülkenin en fazla güneş alan illerinde ilk sıralarda yer almaktayız. Bunu enerjiye çevirmek gerekmektedir. Bizde üniversite olarak bunun öncüsü olmak zorundayız.” dedi.

Rektör Mutlu, GAP-YENEV Merkezi'nin öncelikle GAP'ın uygulandığı bölgeye daha sonra Türkiye ve dünyaya hitap edebilecek potansiyelde inşa edilmesinin planlandığını, bu kapsamda başta ABD ve Çin olmak üzere dünya ülkelerindeki benzer merkezlerin incelendiğini ifade etti.

Mutlu, merkezin öngörülerine zemin oluşturacak hidrolik enerji, güneş enerjisi potansiyeli, tarımsal atıklar gibi unsurların bölgede bu alanda önemli bir avantajı da beraberinde getireceğini dile getirdi.Söz konusu merkezin bölgede yeni iş ve istihdam alanlarının oluşmasına katkı sağlayacağına dikkati çeken Mutlu, kurulacak merkezde özellikle kadın iş gücünün değerlendirilmesi için çalışma yürütüleceğini aktardı. Mutlu, Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğiyle ilgili teknoloji geliştirilecek bu merkezin inşaatına yakın zamanda başlayıp, 2012 yılı sonunda tamamlanacağını açıkladı.

"TÜRKİYE'NİN HİDROELEKTRİK ENERJİ ÜRETİMİNİN YARISI BÖLGEDE ÜRETİLİYOR"GAP İdaresi Müdürü Sadettin Karahocagil de bölgede üretilen enerji ve potansiyeli değerlendirdi. Türkiye’nin hidroloelektrik enerji üretimin yüzde 50’sinin bölgede üretildiğini hatırlatan Karahocagil, bölgenin hidroelektrik üretimi ile güneş enerjisi potansiyelinde ilk sırada yer aldığının altını çizdi.Merkezin başına ise Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Yeşilata getirildi.

Yeşilata, projenin önemine dikkat çekti. Yeşilata, güneş enerjisi ile üretilen enerjinin bütün alanlara yayılacağını kaydetti.

Yenilenebilir enerji konusunda Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vereceğini vurgulayan Yeşilata, merkez, ülkenin yenilenebilir enerji konusundaki politika ve mevzuatına destek vereceğini belirtti.

Kurulacak merkezin yönlendirilmesi sonucu panel ve inventör üretiminin de yapılacağını aktaran Yeşilata, bir entegre sistemin kurulacağını anlattı. Yeşilata, bu enerji üretimleri ile havadaki karbondioksidi sıfıra indirmeyi planladıklarını sözlerine ekledi .