Kktc Başbakanı Küçük Açıklaması

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, '' Bazı küçük ilerlemeler olmuşsa da yeniden Kıbrıs'ın bütünleşmesi ve Kıbrıs'a bir çözüm bulunabilmesi bakımından ümit verici gelişmeler olmamıştır'' dedi.

KKTC ' nin onur konuğu olduğu 472 . Uluslararası Mesir Festivali ' ne katılmak amacıyla Manisa ' ya gelen Küçük ve beraberindeki heyet , Vali Halil İbrahim Daşöz ve Belediye Başkanı Cengiz Ergün tarafından karşılandı .

Gazetecilerin Kıbrıs müzakereleriyle ilgili sorularını yanıtlayan Başbakan Küçük , görüşmelerde kritik bir aşamaya gelindiğini söyledi .

Küçük , 1 Temmuz itibarıyla Kıbrıs Rum kesiminin AB Dönem Başkanlığının gündeme geldiğini anımsatarak , Birleşmiş Milletler ' in 1 Temmuz öncesinde köklü bir çözüm bulunabilmesi için büyük gayret gösterdiğini ifade etti .

- ' ' Ümit verici gelişmeler olmamıştır ' ' -

Rum kesiminin tutumu nedeniyle görüşmelerde ciddi bir ilerleme sağlandığını söylemenin mümkün olamayacağını dile getiren Küçük , şöyle konuştu :

' ' Bazı küçük ilerlemeler olmuşsa da yeniden Kıbrıs ' ın bütünleşmesi ve Kıbrıs ' a bir çözüm bulunabilmesi bakımından ümit verici gelişmeler olmamıştır . Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu konudaki sıkıntıları devam etmektedir . Görüşmeler sürüyor , bu konuda tabii ki Ankara hükümetinin de endişeleri vardır . Çünkü Güney Kıbrıs ' ın tutumunda bir değişiklik olmuş değildir . Hatta dönem başkanlığı konusunun ertelenmesini gerek biz KKTC olarak gerekse Ankara hükümeti defaatle ikaz etmesine rağmen , dönem başkanlığı adım adım gelişiyor . ' '

BM Genel Sekreteri Ban Ki - mun ' un , Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ' ın Kıbrıs müzakereleriyle ilgili raporunun ışığında bundan sonraki çalışmalarla ilgili görüşünü nisan ayı başlarında açıklayacağını tahmin ettiklerini belirten Küçük , Türk tarafı olarak Rum kesiminin anlaşma konusunda daha arzulu olmasını beklediklerini bildirdi .

Başbakan Küçük , gerek gaz gerekse petrol arama çalışmalarının adanın güney kısmında süratli bir şekilde sürdürüldüğünü belirterek , şunları kaydetti :

' ' Bu aramaların müşterek yapılmasında Kıbrıs ' ın yeniden bütünleşmesi bakımından ve acil bir çözüm bulunabilmesi bakımından önemli olabileceği ikazlarını yapmamıza rağmen , Güney Kıbrıs , olayı bir iç politika olarak gördü . 2013 ' te Güney Kıbrıs ' ta cumhurbaşkanlığı seçimleri yenilenecek . Dikkatleri ekonomik konular üzerinden dağıtabilmek için , halkın dikkatini de bu yer altı aramalarına çekebilme bakımından , o konuda da farklı bir çalışma içerisine girdiler . Bizim de TPAO ile müşterek bir anlaşmamız oldu . Bizim de petrol arama hazırlık çalışmalarımız son aşamaya gelmiştir . Bu ayın son günlerinde veya birkaç hafta içerisinde , Kıbrıs Türk Petrolleri karada petrol arama çalışmalarını sürdürecektir . Buna paralel olarak da denizde sismik araştırmalar devam ediyor . Biz , temenni ederdik ki bu çalışmalar , Kıbrıs ' a bir çözüm geldikten sonra gerçekleşmiş olsun ama maalesef Rum tarafının tutumu , ayrı ayrı çalışmaların sürdürülmesi mecburiyetini ortaya çıkarmıştır . ' '