''Çanakkale Zaferi Benzersiz''

Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Murat Küçükuğurlu, ''Metre kareye 6 bin merminin düştüğü Çanakkale'de, kazanılan zaferin, dünyada bir eşi benzeri daha yok'' dedi.

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği Erzurum Şubesi tarafından hazırlanan ''Zafer ve Hüzün Yılları'' adlı şehitleri anma programı Kültür Merkezinde yapıldı.

Programa konuşmacı olarak katılan Küçükuğurlu, Çanakkale Zaferi, Erzurum'un tarihi geçmişi ve savaş yıllarında yaşanılan anıları anlattı.

Küçükuğurlu, 1. Dünya Savaşı'na 2 milyon 800 bin askerin katıldığını ve bunlardan sadece 500 binin hayatta kaldığını belirterek, şöyle konuştu:

''Allah bir daha bizlere Dünya Savaşı yaşatmasın. O dönemlerde yaşanan acılar ve Türk askerinin kahramanlıkları kelimelerle anlatılamayacak kadar büyüktür. Metre kareye 6 bin merminin düştüğü Çanakkale'de, kazanılan zaferin, dünyada bir eşi benzeri yok. 1.Dünya Savaşı'ndan geri kalan ordunun büyük kısmı da terhis edilmişti. Milli Mücadele 30 bin askerle başlamış ve 600 bine ulaşmıştır. Yabancı ülkeler tarafından, Çanakkale'de Türkiye'ye karşı savaşması için getirilen bazı milletlerin askerleri kime karşı savaşacaklarını bilmiyordu. Ezan seslerini duyuca savaşmaktan vazgeçenler bile oldu. Savaşmak istemeyen o askerler hemen bulundukları yerden geri çektirildi.''

Küçükuğurlu, savaş esnasında yabancıların 400 gemisi, 500 ile 600 topunun bulunduğunu, Türklerin ise sadece 150 topa sahip olduğunu belirtti.

Düşman birliklerine göz dağı vermek için soba borularının top gibi gösterildiğini ifade eden Küçükuğurlu, şunları kaydetti:

''Soba borularının etrafında yakılan ateşlerle top atışı yapılıyormuş görünümü kazandırıldı. Çünkü bizim sadece 150 topumuz vardı. Türk komutanlar minareleri siyaha boyatarak, düşman birliklerinin kara ile gemilerin arasındaki mesafenin öğrenilmesini önlemeye çalıştı. Yabancı birlikler minarelerden karaya olan mesafeyi hesaplayabiliyordu. Nusret mayın gemisi de Çanakkale Savaşına yön veren en büyük etkenlerdendir. Zaferin kazanılmasında etkin söz sahibi olmuştur. 26 mayın döşemiş ve savaşın seyrini değiştirmiştir.''

Program, konuşmaların ardından şiir dinletisi ve ilahi sunumuyla devam etti .