Güney Afrikalı Öğrencilerin Türkçe Olimpiyatları Final Heyecanı

Bu yıl 10.su düzenlenecek Türkçe Olimpiyatları'nın Güney Afrika elemeleri ülkenin ticari başkenti Johannesburg'ta organize edilen final yarışması ile son buldu.

Güney Afrikalı Öğrencilerin Türkçe Olimpiyatları Final Heyecanı
Şarkı, şiir, anadil ve özel yetenek kategorilerinde Türkiye bileti için sahne alan öğrencileri izlemek için başta veliler olarak yüzlerce kişi salonu doldurdu. Eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş ile Türk sanat müziğinin unutulmaz isimlerinden Yüksel Uzel final gecesinde jüri olarak görev aldı.

Horizon Vakfı'na bağlı Durban, Port Elizabeth, Cape Town ve Johannesburg'taki okullardan gelen öğrenciler sahnede hünerlerini sergilerken, izleyiciler de yüksek tempolu alkışlarıyla 'küçük sanatçılara ' eşlik etti. Final gecesini sunan Johannesburg'taki Horizon Lisesi'nin siyahi öğretmeni Nikolas Bixa, Türkçe esprileri ile sahne alan öğrenciler kadar alkış topladı. Şarkı dalında birinci olan Abdülhamid'e ödülünü vermek için kürsüye çıkan Nimet Baş, 'Bu gecede sizlerle olmaktan çok mutluyum. Hepinize hoşgeldiniz diyorum. Bundan 10 yıl önce dünyanın her bir köşesinde bir küçük kıvılcım olarak başlayan bu süreci, biz bugün görüyoruz ki artık şiirden espriye, şarkıdan halk oyunlarına kadar ülkemizin bir çok kültürel ve sanatsal alanı dünyanın çok değişik ülkelerinde bütün çocukların adeta bizim yörelerimizde yetişmişcesine aynı şiiri içtenlikle seslendirdiğine tanık oluyoruz. ' dedi.

Johannesburg'ta yaşayan Yüksel Uzel ise 'Bütün kalbimle minnettarım, hayata en güzel şeyi veriyorsunuz, insan yetiştirmekle, ona başka diller başka kültürler kazandırmakla. Ben bir Türk olarak 12 yıl önce Türkçe'yi bu çocuklardan dinlediğimde dedim ki işte Türk lobisi başladı. Çünkü Osmanlı'dan bu yana yapılamayan yapıldı. İftihar ediyorum sizlerle. ' sözleriyle duygularını dile getirdi. Jüri, Güney Afrika'yı bu yıl olimpiyatta, anadil kategorisinde Mevlana'nın 'Etme 'eserini seslendiren Ayşe Soyertaş'ın, şarkıda 'Karadeniz Potpori 'ni söyleyen Maryam Hossaini'nin temsil etmesine karar verdi. Şiirde birinciliği ise 'Salkım Söğüt 'ü okuyan Abdülhamid Varyana göğüslerken, konuşma dalında Awande Mchunu ile anadil okumada Nigar Şeker de Güney Afrika'yı temsilen Türkiye'ye gidecek. Batman'dan Güney Afrika'ya gezi düzenleyen işadamları elemeleri izledi. Batmanlılar program sonunda 'Yeni Bir Dünya ' şarkısı söylenirken öğrencilerin arasına karışarak tempo tuttu.