Avrupa Birliği Yolunda Türkiye

Avrupa Birliği Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Prof.Dr. Hasan Nuri Yaşar, Türkiye’nin AB üyeliği hedefinin devam ettiğini, bu hedefin yürütülmesinde herhangi bir sorun olmadığını fakat AB’nin niceliği konusunda önemli sorunlar olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği Yolunda Türkiye
Bir dizi temas ve incelemelerde bulunmak üzere Gümüşhane’ye gelen AB Bakan Yardımcısı Prof.Dr. Hasan Nuri Yaşar, Gümüşhane Üniversitesinde düzenlenen “Avrupa Birliği Yolunda Türkiye” konulu konferansa katıldı. Okulun çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen konferansta konuşan Yaşar, Türkiye’nin AB üyeliği sürecini anlattı.

Yaşar, Adnan Menderes ve Rüştü Zorlu’nun 1959 yılında AB üyelik başvurusu yaptıklarını, fakat Türkiye’yi AB’ye götüren şahsiyetlerin kötü bir akıbete maruz bırakıldıklarını belirterek, bunun hiç unutulmaması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin AB macerasının kendi içinde de başlı başlına bir analiz konusu olduğunu dile getiren Yaşar, “Biz AB yolunda ilerlerken, bir merdivenden yukarı doğru çıkarken yandaki duvarlardan akseden silüetimizi izlemekteyiz. Onun için 1959 yılında hangi koşullarda AB’ye başvurulduğunu ve arkasından neler olduğunu bilmeden AB ile sorunlarımızın ne olduğunu anlayamayız.” dedi.

1992 yılından beri AB üzerine çalışan birisi olduğunu hatırlatan Yaşar, sürekli bu süreci takip ettiğini fakat Avrupa’da son dönemde özellikle ırkçılık vakaları nedeniyle bölgenin hiçbir zaman bu kadar tehlikeli bir noktaya gelmediğini ifade etti.

"AVRUPA BİRİNCİ VE İKİNCİ DÜNYA SAVAŞLARI İLE DÜNYAYI İKİ KEZ ATEŞE ATMIŞ BİR KITADIR"
Yaşanan bu olaylara karşın ‘Avrupa büyük bir kültürdür bunu aşar’ söylemini de değerlendiren Yaşar, şöyle konuştu: “Avrupa dünyayı iki kez ateşe atmış bir kıtadır birinci ve ikinci dünya savaşı ile. Kendini de yakabilen bir kıtadır. Bugün üçüncü defa aynı tehlikeyi en gelişmiş olduğu ve hem kültürel, hem siyasal olarak en üst düzeyde bulunduğu dönemde yaşıyor. Bazı oluşumları engelleyemiyor. Türkiye bu aşamada sadece AB’ye adaylık sürecinin peşinde olmakla kalmıyor, AB’nin bu hastalıklı taraflarının tedavi edilmesine ilişkin onlara formüllerde öneriyoruz.”

Yaşar, konuşmasının ardından öğrenciler ve katılımcılar tarafından kendisine yöneltilen soruları cevaplandırdı. Panelin ardından Rektör Günaydın, Prof.Dr. Yaşar’a plaket takdim etti. Konferansa, Vali Dr. Yusuf Mayda, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İhsan Günaydın, İl Genel Meclisi Başkanı Sebahattin Çobanoğlu, Emniyet Müdürü Hüseyin Ümit Yüksel, AK Parti İl Başkanı Ercan Çimen, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.