Tüketiciler Hakları Konusunda Bilgilendirildi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 15 - 26 Mart arasında kutlanan Tüketiciler Haftası nedeniyle bir toplantı düzenledi.

Tüketiciler Hakları Konusunda Bilgilendirildi
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya’nın katıldığı programda tüketicilerin bilmesi gereken önemli bilgiler paylaşıldı. Leyla Atakan Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantıya İzmit Kaymakamı Sabit Kaya, Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, Tüketiciler Birliği Genel Sekreteri Mehmet İmrek, Büyükşehir Halkla İlişkiler Şube Müdürü Zafer Sevil ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya tüketicilerin haklarını tam olarak bilmediklerini, bu yüzden birçok kez mağdur duruma düştüğünü ifade etti. Tüketicinin satın aldığı bir malın kusurlu olması durumunda 30 gün içerisinde iade etme hakkının olduğunu belirten Başkan Kaya, “Kusurlu malı satan satıcıya iadeli taahhütlü yazılan bir mektup ile ihbarname vererek bu haktan yararlanabilirsiniz. Bu hakkınızı mutlaka kullanın. Yoksa kusurlu satıcı değil tüketici olarak siz olursunuz” dedi.

Kusurlu bir malın serviste bekleme süresinin 20 gün olduğunu aktaran Tüketiciler Birliği Genel Sekreteri Mehmet İmrek eğer bu süre geçerse ücret iadesi veya aynı özellikteki bir malla değişim yapılması gerektiğini aktardı. İmrek, Yasal hakların savunulabilmesi için mutlaka fiş, fatura, garanti belgesinin alınmasının önemine değinerek, kapıdan ve internetten satın alınan bir malın ise 7 gün içerisinde geri iade etme hakkının bulunduğunu belirtti. Konuşmaların ardından ise katılımcıların soruları cevaplandı.

Tüketici aldığı ürünle ilgili bir sorun yaşıyorsa, öncelikle ürün alınan firma ile sorun çözülmeye çalışılır. Eğer çözülmüyorsa sorunu anlatan bir dilekçe ile aldığınız malla ilgili belgelerin asıl ve ya fotokopileri Kocaeli Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti’ne, Kaymakamlıklarda İlçe Hakem Heyeti’ne, Tüketici Sorunlarına bakmakla görevli Asliye Hukuk veya Ticaret Mahkemeleri’ne, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Tüketici Hakları Masası’na veya tüketiciyi korumak amacı ile kurulmuş dernek ya da vakıflara başvurulabilir .