''Kızılırmak Havzası Gastronomi ve Yürüyüş Yolu'' Projesi Kitaplaştırıldı

Çorum Valiliği'nce hazırlanan ''Kızılırmak Havzası Gastronomi ve Yürüyüş Yolu'' projesi kitaplaştırıldı.

Çorum'un turizmden hak ettiği payı alabilmesi için Vali Nurullah Çakır'ın öncülüğünde başlatılan projenin kitabı, rehber ve fotoğraf sanatçısı Ersin Demirel tarafından hazırlandı.

Çorum İl Özel İdaresi'nce yayınlanan kitapta, köklü bir medeniyete sahip olan kentin ilçelerindeki yemek kültürü, yürüyüş yolları üzerinde yer alan lezzet durakları anlatılıyor.

Kitabın ön sözünde görüşlerine yer verilen Vali Çakır, yemek kültürünün geçmişle bugün arasında köprü kurduğunu ve yaşanılan topraklarda biriken ayrıntıların kurulan sofralarla gelecek kuşaklara taşındığını belirtti.

Yeme, içme bilimi ve sanatı olarak tanımlanan gastronominin bugün mutfak sınırlarını aşarak bir turizm ögesi haline geldiğine dikkat çeken Çakır, genellikle Akdeniz ülkelerinde rastlanan gastronomi turlarının son yıllarda ülkemizde de yaygınlaşmaya başladığını ifade etti.

Çorum'un mutfağını doğa turizmiyle birleştirmeyi amaçladıklarını belirten Çakır, şunları kaydetti:

''Kızılırmak havzası boyunca uzanan yerleşim birimlerinin geleneksel değerlerini ve özgün yemek kültürünü doğal güzelliklerle bezeli bu coğrafyada oluşturulan bisiklet ve yürüyüş parkurlarıyla buluşturuyoruz. Çorum mutfağını şekillendiren İskilip dolması, yırtma, çatal aşı, hasıda, mantı, haşhaşlı börek ve has baklava gibi özel yemeklerin tanıtımını amaçlıyoruz. Diğer yönden Kızılırmak ve çevresi boyunca sıralanan tarihi mekanlarla var olan kültürel potansiyelleri değerlendirerek doğa aktiviteleriyle kentin gizli kalmış güzelliklerini ortaya çıkarıyoruz.''
Kaynak: AA