AK Parti'nin, Genel Kurulun gündemine ilişkin grup önerisi kabul edildi

AK Parti'nin, TBMM Genel Kurulunun gündemine ilişkin grup önerisi kabul edildi.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, AK Parti milletvekillerine gönderilen yazıda, 27 Mart-5 Nisan arasında 300 maddelik 7-8 tasarı ve teklifin bitmesinin talimatının verildiğini belirterek, bunun içinde zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması, 2B, toplu iş ilişkileri ile ilgili düzenlemelerin de bulunduğunu söyledi.

Şandır, ''Bir yerlerden öyle talimatlar geliyor ki.... 'Bunları bitireceksiniz, ondan sonra gideceksiniz' tavrı, Meclise yakışmıyor. TBMM Genel Kurulu kendi gündemini belirlemezse ülkenin sorunlarını nasıl çözecek? Bu çalışma şekli doğru ve faydalı değil'' dedi.

Halen tutuklu milletvekilleri bulunduğuna işaret eden Şandır, ''Milletin iradesinin hapiste olması, bu Meclise yakışmıyor. Gelin düzeltelim diyoruz. Milletin iradesiyle seçilen milletvekillerinin yargı hükmü olmadığı sürece aramızda bulunmaları gerekmiyor mu? Vazgeçtik aramızda olmalarını, annesi babası ölüyor, cenazesine katılamıyor. Haberal teklifi kimin kurbanı oldu? Milli iradenin üstündeki bu utanç gölgesini kaldıralım'' diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, yatırım projelerini hızlandırmak istediklerini belirterek, bunun için bazı düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyledi.

''Hiçbirimiz milletvekilinin içeride olmasını arzu etmeyiz. Ama yargı sürecine de müdahale etmemiz Anayasa gereği mümkün değil'' diyen Aydın, tutuklu milletvekillerinin seçildikten sonra cezaevine girmediğini, ancak bunun aksine bir algı oluşturulmaya çalışıldığını savundu.

Aydın, ''Bu arkadaşlar zaten tutukluydu. Ama parti grupları, milletvekili yaparak salıverebilir miyiz düşüncesine kapıldı. O zaman bir parti Genel Başkanı, yargının vereceği karara saygı duyacaklarını söyledi. Bunların salıverilip verilmemesinde ne bizim ne sizin yargıya müdahalemiz olabilir. Bunun takdirini onları aday göstermeden yapmanız gerekirdi'' diye konuştu.

-''Yapılan eşkıyalıktır, zorbalıktır''-

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, ''AKP hayal aleminde yaşıyor. Burası TBMM, kanunların enine boyuna tartışılması lazım. Milli Eğitim Komisyonuna 150 milletvekili gönderdiniz, 100 milletvekili Divanın önünde bekledi, 50 milletvekili de kapıda muhalefet milletvekillerinin girmesini engelledi, bizi ezdiniz. Bu yapılan eşkıyalık, zorbalıktır'' dedi.

Milli EĞitim Komisyonunun zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran teklifin 6. maddesinden sonrasını müzakere etmediğini savunan Genç, ''Yarın bir komisyon toplanmadan rapor düzenleyip buraya gönderirse ne olur? Çocuklara soralım. 5 yaşında oyun çağındadır, okuyamaz. Sizin hedefiniz 8 yıllık eğitimi kaldırmaktır, 28 şubat tasarrufu olduğu için. 9 yaşından sonrakileri de okula göndermiyorsunuz. Tayyip Erdoğan, diktatörlük kurmak istiyor'' görüşünü ileri sürdü.

Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan Ahmet Aydın, ''Mecliste hiçbir dönemde bu kadar demokrat davranılmamıştır. Kürsüyü işgal ettiniz, hangisi zorbalık, eşkıyalık? Eşkıyalık, beğenmediğinizde 534 gramlık nesneyi atmak mıdır? Kem söz sahibine aittir, aynen kendisine iade ediyorum'' dedi.

-Teklife geçildi-

Konuşmaların ardından AK Parti'nin grup önerisi kabul edildi.

Buna göre, AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan'ın, bazı yatırımların yap-işlet-devret modeliyle yapılması ve KDV'den muaf tutulmasını öngören yasa teklifi, gündemin 3. sırasına, uluslararası karayolu taşımacılığıyla ilgili 3 uluslararası anlaşma da ön sıralara çekildi.

Genel Kurulda bugün sözlü soruların görüşülmemesi, 27 Mart 2012 Salı günkü birleşiminde ise aralarında yarım kalan kentsel dönüşümle ilgili yasa tasarısı ile 4 uluslararası anlaşmanın bitimine kadar çalışılması yer alıyor.

TBMM Genel Kurulunda, daha sonra görüşmeleri yarım kalan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı atlanarak, bazı yatırımların yap-işlet-devret modeliyle yapılması ve KDV'den muaf tutulmasını öngören yasa teklifine geçildi.
Kaynak: AA