Mikro Kredi Kullanan Ev Hanımları Avm Açmayı Hedefliyor

Türkiye’de ilk defa 2003 yılında Diyarbakır’da, daha sonra 2007 yılında ülke genelinde 7 pilot ilde uygulanan ‘Mikro Kredi’ projesiyle ev hanımları kendi işinin patronu oluyor.

Yozgat 'ta da ev hanımları özel idarenin vermiş olduğu mikro krediyle belediyenin tahsis etmiş olduğu merkezde faaliyet gösteriyor. Hanımlar, 5 yıl önce mikro krediden 200 ile 700 TL kredi kullanarak başladıkları işlerini büyüterek, 10 bin TL kredi kullanarak AVM açmayı hedefliyor.


Yozgat Valiliği ve Belediyesi tarafından desteklenen Mikro Kredi Projesi ile ilde yaklaşık 750 ev hanımı kendi işini kurarak çalışmalarını sürdürüyor. Medrese Mahallesi Dere Sokak'ta faaliyetini sürdüren ev hanımları işlerinden oldukça memnun. Hanımların ticaretteki bu başarısı erkeklere de örnek olarak gösteriliyor. Belediye Başkanı Yusuf Başer, Mikro Kredi Çarşısı'nı ziyaret ederek işleri hakkında ev hanımlarıyla bir süre sohbet etti. Başkan Başer, 'Burada çalışan hanımlarımız çok cüzi bir kredi ile bugün ki hale getirdiler. Biz de belediye olarak iş yerlerini çok uygun, kira vermeyecek bir rakama vererek hanımlarımıza yardımcı oluyoruz. Kaldıkları dükkanlar belediyemizin dükkanıdır. İlimizde mikro krediden faydalanan 700 'ün üzerinde bayan kardeşimiz vardır. Biz bu sayının daha da artmasını istiyoruz. Ülke genelinde de en iyi düzenli kredilerini ödeyen yine ilimiz ev hanımlarıdır. Bizler elimizden geldiğince desteğimizi sürdüreceğiz. ' dedi.


Beş yıl önce aldığı mikro krediyi iyi bir şekilde değerlendiren Zekiye Muş, 700 TL ile başladığı işini geliştirdiğini belirterek, şunları söyledi: 'Beş yıl önce aldığım 700 lira krediyi her yıl işlerimi geliştirerek şuanda 10 bin liraya kadar kredi alabiliyorum. İşlerim çok iyi ev bütçeme katkı sağlıyorum. Ev hanımlarımız evlerinde boş oturmasınlar, her şeyi eşinden beklemesin ve ellerini taşın altına koyup bizde bir şey yapabiliriz diyebilsinler. Cesaretlerini toplayıp mikro krediden yararlanıp kendi işlerini kendileri kursun. Ben şuanda evimi ve arabamı aldım ve taksitlerini ödüyorum. Her türlü giyim üzerine çeşitlerimiz var. 5 yıldır belirli bir müşteri potansiyeline sahibiz. Mutluyum ve hedefim daha büyük olacak. İnşallah 5 katlı bir AVM açmayı amaçlıyorum. '

Fatma Uslu ise 6 yıldır triko ile uğraştığını ifade ederek, 4 yıldır mikro kredi kullandığını ve bu sektörde faaliyetini sürdürdüğünü kaydetti. Uslu, şöyle dedi: '750 lira ile başladığım işimi geliştirmek için daha sonra bu kredimi bin 500 liraya çıkardım. İşlerimizden oldukça memnunum. Belediye başkanımız bu iş merkezini bizlere tahsis etti, Allah razı olsun. 4 çocuk annesiyim ve evimin geçimine bu şekilde destek oluyorum. '

Fethiye Koçak da ev hanımlarının boş oturmak yerine bu tür işler yapabileceğine dikkat çekerek, 'İlk işe pasta ürünleri ile başladım. Daha sonra ürünü çeşitlendirerek zücaciye işine de girdim. Pasta işini sipariş üzerine yapıyorum. Müşteriler beni arayarak sipariş veriyor. Bende evde yaptıktan sonra buraya getirip veriyorum. Ben iki yıldır bu işimi sürdürüyorum. Ev hanımlarımız evde oturmasınlar bu tür işler yapabilir ve azimle başarabilirler. ' şeklinde konuştu.