Maden Galerisinde Madenci Sergisi

Maden galerisinde madenci fotoğrafları sergilendi.

Maden Galerisinde Madenci Sergisi
Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessese Müdürlüğü'nde 3 Mart 1992 tarihinde meydana gelen 263 maden işçisinin yaşamını yitirdiği grizu facisının 20. yıldönümünde, facianın meydana geldiği Müessese Müdürlüğü Tertip Salonu'nda kurulan maden galerisinde madenci fotoğrafları sergilendi

Kozlu Müessese Müdürlüğü'nde, TMMOB Maden Mühendisleri Zonguldak Şubesi ve Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) tarafından ortaklaşa bir dizi anma etkinliği düzenlendi.

Kozlu Müessese Müdürlüğü'nde maden işçilerinin tertip aldığı salona, maden işçileri tarafından gerçek maden direği ve demirlerden maden galerisi kuruldu. Yer altındaki maden galerileri ile aynı ebatlarda olan galeri içerisinde ise Yavuz Sarıyıldız'ın 'Bir Vardiyadan Yüzler 'konulu 37 fotoğrafı sergilendi.

Maden galerisinde gezintiizlenimi veren sergide, tamamı Kozlu'da çekilen maden işçilerinin birbirinden ilginç fotoğrafları sergilendi. Aydınlatma için madenci baş lambalarının kullanıldığı sergi, 2-9 Mart tarihleri arasında açık kalacak. Yetkililere desteği nedeniyle teşekkür eden Yavuz Sarıyıldız, 'Sergideki fotoğraflar, Kozlu Müessese Müdürlüğü'ndeki çalışmanın ürünü. Buradaki maden ocaklarında epey bir çalışmamız oldu. Maden ocağının içerisinde işçilerle birlikte uzun birliktelik yaşadık. Bu duyguyu en iyi şekilde anlatmayaçalıştık 'dedi.

Madencilik yaşamının, hüzünlerin ve sevinçlerin birbirlerinden kesin bir çizgiyle ayrılamayacağı yaşam biçimi olduğunu anlatan Sarıyıldız, şöyle konuştu: 'Bu hem işçiler hem madenciler içinde söz konusudur. Maalesef hüzün diye adlandırdığımız bu hadiselerden birini 3 Mart 1992 de yaşadık. O zaman ocak mühendisiydim, şimdi müessese müdürlüğünü yapıyorum. O günlerin anısına bu sergi için üzerimize düşeni yerine getirmeye çalıştık 'Serginin maden galerisinde sergilenmesi fikrinin sahibi olan madenci Şefi ve ZOKEV Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Öztürk, sözlerine şöyle devam etti: 'Bu fotoğraf sergisini açmayı düşünürken, maden kentinde, maden işletmesinde, madende çekilmiş fotoğrafları ancak bir maden galerisinde sergilenebileceğini düşündüm. Bunun olması için de müessese yetkilileri ile birlikte çalışma yaptık. Yerin altındaki maden ocaklarında kullanılan gerçek demir ve direkler gibi malzemeler kullandık. Bu malzemelerin geridönüşümü olduğu için, sergiden sonra yerin altına indirilerek ocakta kullanılacaklar 'Sergi açılışının ardından Metin Kaya'nın faciayı anlatan 60 dakikalık 'Derin Çığlık/263' adlı belgesel izlendi. 1993 yılında yaşanan grizu faciasının tanığı maden işçileri ile ölen madenci yakınlarının konuştuğu filmde, facianın yaşandığı dönemden görüntü ile fotoğraflar yer aldı.
Kaynak: İHA