Dilovası'nda OSB'ye Hayır Eylemi

Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde kurulacak olan Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) karşı çıkan muhalefet partilerinin ilçe başkanları ve Dilovası halkı eylem yaptı.

Dilovası'nda OSB'ye Hayır Eylemi
D-100 Karayolunu trafiğe kapatan grup kefen giyerek 'bizi öldürmek istiyorlar ' mesajı verdi.

Dilovası'nda Kömürcüler OSB'sinin kurulmasına karşı duran CHP, MHP, SP ve BDP ilçe başkanları düzenledikleri ortak programla eylem yaptı. İlçe halkının katıldığı eylemde D-100 karayolu trafiğe bir dakika kapatıldı. Karayolunu bir dakika trafiğe kapatan grup 'Kömürcüler OSB'yi istemiyoruz ' şeklinde slogan atarak tarihi Mimar Sinan Köprüsü'ne yürüdü. Köprü üstünde önceden hazırladıkları kefenleri giyen ilçe başkanları ortak bir basın açıklaması yaparak tepkilerini dile getirdi.

Yapılan eyleme sivil toplumkuruluşlarının başkanları da katılırken, yapılan açıklama da 'Kömürcüler OSB Dilovası ve Hereke'yi bitirme amacına hizmet ediyor ' denildi.

Yapılan ortak basın açıklamasında, Kocaeli'de bulunan 17 OSB'nin 5 tanesinin Dilovası sınırları içerisinde yer aldığı belirtilerek şöyle denildi: 'Gebze ve civarında bütün kömür depolama, eleme, paketleme ve briketleme yapan firmaların bir araya gelerek OSB Tüzel kişiliği altında birleşmesi hedeflenmiş ise de, bu OSB altyapısını oluşturan arazinin seçim ve güzergahı hatalı olmuştur. Gebze ve yakınlarında faaliyet gösteren bazı kömür firmalarının çevreye olan olumsuzlukları bahane edilerek tümkömürcülerin Dilovası'na gönderilmesi diğer alanlardaki çevre sorunlarını azaltırken Dilovası'nda çevre sorunlarının artmasına neden olacaktır. ' Basın açıklamasında ayrıca şu sözlere yer verildi: 'Yıllık 5 milyon kömür giriş çıkışının olacağı Kömürcüler OSB'de sevkiyat ve eleme esnasında oluşacak her türlü aksaklık Dilovası'nda yıl içerisinde onlarca 'beyaz toz' vakası doğuracaktır. Kocaeli'nin çöpünü Dilovası'na taşıdıkları yetmiyormuş gibi birde Türkiye'deki kömürcüleri Dilovası'na toplayarak bu halkı ne kadar önemsediklerini gösteriyorlar. Bu nedenle Kömürcüler OSB'ye şiddetle karşıyız. Yeter artık çocuklarımızın geleceğini karartmayın, kirliellerinizi ilçemiz üzerinden çekin. Anayasanın 56. Maddesi gereğince 'temiz bir çevrede ve insanca yaşamak bizimde hakkımız' hakkımızı gasp ettirmeyeceğiz. '

Grup daha sonra olaysız dağıldı.
Kaynak: İHA