Türkiye’nin İlk Mulaj Müzesi İlgi Görmüyor

Muğla Üniversitesi (MÜ)’nde kurulan Türkiye’nin ilk mulaj (kopya) müzesini, son bir yıl içerisinde az sayıda öğrencinin dışında hiç kimsenin ziyaret etmediği belirtildi.

Türkiye’nin İlk Mulaj Müzesi İlgi Görmüyor
Mermer tozu ve polyester karışımından yapılan 22 adet kopya eserin, rektörlük binasından çıkarılarak uygun bir yerde sergilenmesiyle bu sayının artabileceği ifade edildi.

MÜ eski Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik döneminde, 1 Aralık 2010 tarihinde açılan ve binlerce lira harcanan Türkiye 'nin ilk kopya müzesine, yerli ve yabancı turistler ilgisiz kaldı. Muğla 'daki 13 ören yeri ve müzelere binlerce turist büyük ilgi gösterirken MÜ Rektörlük binasındaki eserler, konumu itibariyle ziyaret edilmiyor. İsminin açıklanmasını istemeyen öğretim üyeleri, söz konusu eserlerin açıkhava müzesi olarak tasarlanması durumunda hem yabancı hem de yerli ziyaretçilerin ilgisinin artacağını belirterek, “Özellikle Bodrum 'da bulunan Güzel Sanatlar Fakültemiz kampüsünde sergilenmesi ve orada bir müze oluşturulması durumunda, ziyaret edenlerin eserler hakkında bilgi almak istemeleri durumunda fakülte öğretim elemanlarına da kolay ulaşma imkânı bulunacağından, akademik düzeyde bilgiye ulaşılması da sağlanmış olacaktır.” dedi. Üniversitede mekân sıkıntısının had safhada olduğunu, rektörlük binasında bin metrekareden fazla alanın normalin çok üzerinde ısıtılarak sahte heykellere evsahipliği yapmasına bir anlam veremediklerini ifade eden öğretim üyeleri, “Mulaj, sahte heykel demek. Üniversite, gerçek heykellerle uğraşmalı. Eğer bunlar olacaksa yerinin rektörlük değil, Güzel Sanatlar Fakültesi olması gerekiyor. Heykellerin bir tanesi bile Muğla yöresine ait değil. Bizler öğretim üyeleri olarak odalarımızda üşürken rektörlük binasındaki çıplak sahte heykellerin özenle korunmasına bir anlam veremiyoruz.” şeklinde tepki gösterdi.

MÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ise söz konusu heykellerin yerini değiştirmeyi düşünmediklerini belirterek, başta bir yere taşınmasının şu şartlar altında mümkün olmadığını söyledi.

Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün 2011 yılı verilerine göre Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi 321 bin 840 ziyaretçiyle ilk, Zeki Müren Müzesi 86 bin 888 ziyaretçiyle ikinci, Marmaris Müzesi 65 bin 930 ziyaretçiyle üçüncü sırada yer aldı. Ören yerleri arasında en fazla ilgiyi 108 bin 836 ziyaretçiyle Marmaris'teki Sedir Adası gördü. İkinci sırada 49 bin 631 ziyaretçiyle Bodrum'daki Mavsoleion yer aldı. Fethiye'deki tarihî Kayaköy yerleşim alanını ise 43 bin 13 kişi ziyaret etti. Muğla'daki müze ve ören yerlerinden, geçen yıl yaklaşık 5 milyon lira gelir elde edildi.