Sur Belediye Başkanı Demirbaş Açıklaması

Diyarbakır'ın Sur ilçe Belediyesi, Çanakkale ve Filistin'in, Ramallah Belediyesi ile Kardeş Belediyecilik protokolü imzaladı.

Diyarbakır Green Park Otel'de düzenlenen imza töreninde konuşan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Ortadoğu halklarının yaşadığı eziyetleri bildiklerini, ama devletlerin, iktidarları nedeniyle maalesef çatışmalı ortamları bitirmediklerini söyledi.

Bu durumun yerel yönetimlere düşen bir görev olduğunu ifade eden Demirbaş, şöyle konuştu:

''İnançsal, ve etnik alandaki farklılıklarıyla tarihte çok önemli bir yeri olan Diyarbakır'ın bir belediyesi olarak Ortadoğu'daki çatışmalı bölgelerdeki halklarla kardeşleşip, acılarımızı birleştirip, bu acıları nasıl dindirebiliriz çabasındayız.''

Daha önce Irak'ın Duhok Belediyesi kardeş belediyecilik protokolü gerçekleştirdiklerini belirten Demirbaş, ''Şimdi bizler gibi acıları yaşayan Filistin halkı ve tarihte de çok önemli savaşlara sahip olmuş, herkesin orayı korumak için bir araya geldiği Çanakkale belediyesi ile de kardeşliği geliştirmek istedik. Filistin'den, Çanakkale'ye, Filistin, Kürt ve Türk halkının birlikteliğini ve barış kültürünü geliştirmek için bir barış köprüsü oluşturduk. Umuyoruz bu yaptığımız iktidarlara ve devletlere birer örnek olur'' diye konuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de Ortadoğu coğrafyasının en büyük ihtiyacının bütün farklı kimliklerin, bütün kültürlerin, dillerin bir birilerini tanıması ve tanıma ile geleceği kurgulaması olduğunu bildirdi.

Diyarbakır'ın Duhok, Ramallah ve Çanakkale'ye ev sahipliği yaptığını belirten Baydemir, şunları söyledi:

''Çanakkale artık bütün barış savunucularının ortak paydasıdır. 19. yüzyılın sonu, 20. yüzyılın başı, yüz binlerce insan Çanakkale'de büyük bir acıyla, büyük bir travmayla yaşamını yitirdi. Bugünkü kuşaklar, yaşamını yitirenlerin torunları Türkler, Kürtler, Anzaklar ve diğer etnik kimliklerin tümü Çanakkale'de yitirmişlerimize dualar okuyorlar ve 'bu olmayabilirdi' diyorlar.

Dolayısıyla bugün yaşadığımız trajedi, yaşadığımız zorlukları da emin olun ki gelecek nesiller 'keşke biz bugünü yaşamasaydık' diyecekler. Onun için Çanakkale'den, Filistin'den, Ramallah'tan, Kürt bölgesel yönetimi ve Duhok'tan alınacak çok ders var. İşte bütün bu dersleri Diyarbakır'da bir toplama dönüştürmeye çalışıyoruz. Onun için de böylesi bir kardeşlik, dostluk tablosu, kardeşlik ve dostluk köprüsünü inşa ettik. Türkün, Kürdün, Arabın, Ortadoğu coğrafyasında yaşayan bütün halklarımızın bir arada bir birini tanıyarak, saygı duyarak, yaşam sürdürmesinden başka yolumuz yoktur. ''

-''Ben Anadoluluyum'-
Ramallah Belediye Başkanı Janet Michael ise Filistin halkı adına herkesi selamladığını ve Diyarbakır'da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.

Allah'ın herkese demokrasi, barış ve özgürlük nasip etmesi dilediğinde bulunan Michael, ''Bu konudaki mücadelemiz her zaman devam ediyor. Özgürlük isteyen binlerce Filistinli, İsrail cezaevlerinde. Sadece özgürlüklerini istedikleri için. Biz çadırlar altında çok zor şartlarda yaşıyoruz. Filistin'de katliamlar, zulüm, evlerin yıkımı ve saldırılar devam ediyor. Halkımızla bu mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Diyarbakır ile kardeş belediye olduğumuz için çok sevinçliyiz. Bu çaba hakların daha çok yakınlaşmasını sağlamaktadır. Duhok ve Çanakkale belediyeleri ile de kardeşlik protokolü imzalayacağız'' dedi.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da farklı bir coğrafyadan geldiğini ifade ederek, ''Benim kökenim buralarda değil, benim kökenimin nerede olduğu da belli değil. Ben Anadoluluyum. 12 bin yıldan beri gelen medeniyetlerin çocuğuyum, ben öyle hissediyorum'' diye konuştu.

Sur Belediye Başkanı Demirbaş ile Tarihi Kentler Birliği sürecinde tanıştıklarını anımsatan Gökhan, şöyle konuştu:

''İçinde bulunduğumuz kültürlerin ortaya çıkarılması, yaşatılması, harap edilmemesi, eskiden olduğu gibi kiliselerin veya tekkelerin yağmalanmaması için yüreğimizi, gönlümüzü koyduk. Ermeniler, Kürtler, Süryanilere ait kültürlerimizin yok olmaması için çabalarımızı ortaya koyduk. Çünkü burada olduğu gibi bunu Çanakkale'de de bunların acısını yaşadık. Çanakkale'de bugünün 10 katı kültürümüzü yaşatan eserler vardı, hepsi rant uğruna yok edildi. Dostluk protokolü imzalamak için bugün burada, Çarşamba günü Nevruz günü Çanakkale'deki Nevruz kutlamalarıyla bir kez daha bu sözleşmeyi orada imzalayacağız.''

Diyarbakır bağımsız Milletvekili Leyla Zana, Mardin bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ve Duhok Belediye Başkanı Şevket Muhammed Emin de birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından Demirbaş, Ramallah Belediye Başkanı Michael ve Çanakkale Belediye Başkanı Gökhan ile ayrı ayrı kardeşlik protokolü imzaladı.

Törene, Van bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ve çok sayıda davetli katıldı.

Tören, Sur Belediyesi çocuk folklor ekibi ve korosunun gösterisi ile sona erdi.
Kaynak: AA