Kazakistan-Türkiye Ticaret Hacmi 2015'e Kadar

Kazakistan ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 10 milyar doların üzerine çıkartılmasının hedeflendiği bildirildi.

Almatı'da gerçekleştirilen Kazakistan-Türkiye İş Forumu'nda konuşan Kazakistan Ekonomik ve Kalkınma Bakanlığı Girişimcileri Destekleme İdaresi Başkanı Kayrat Aytkeneov, Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticaret hacminin şu anda istenen seviyede olmadığını 2015 yılına kadar bunun 10 milyar dolara çıkartılmasının hedeflendiğini anlattı.

Kazakistan Girişimciliği Geliştirme Fonu Başkanı Lezzet İbragimova da Kazakistan'da faaliyet gösteren Türk işadamlarının ülke ekonomisinde önemli rol oynadıklarını, Türkiye'de KOBİ'lerin ülke ekonomisine önemli katkıları olduğunu, Kazakistan'da da KOBİ'leri geliştirmeyi öncelikli ekonomik politika olarak gördüklerini vurguladı.

Türkiye'nin Almatı Başkonsolosu Sadin Ayyıldız da Kazakistan'da KOBİ'lerin gelişmesi için uygun bir ortam bulunduğunu, ham maddeye dayalı bir ekonomisi olan Kazakistan'ın KOBİ'lerin gelişmesi için arzulu olduğunu ifade etti.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkan Yardımcısı Tuna Şahin ise Kazakistan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından geçen 20 yıllık süreçte önemli bir aşama kaydettiğini ve ülkenin ''dünyanın gözünü kamaştırdığını'' söyledi. Şahin, Kazak yetkililerin yabancı işçi kotasını artırması gerektiğini, kalifiye iş gücünün ülkeye gelmesi ile Kazakistan'ın büyümesinin de hızlanacağını ifade etti.

Kazak-Türk İşadamları Derneği Başkanı Zeki Pilge de konuşmasında Türk işadamlarının Kazakistan'a 3 milyar dolardan fazla yatırım yaptıklarını ve 30 binden fazla istihdam sağladıklarını kaydetti.
Kaynak: AA