Bayburt’ta “Çanakkale Ruhu” Anlatıldı

Bayburt Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği tarafından SODES programı “Geleceği Aydınlatan Gençler - 2 Projesi” kapsamında “Çanakkale Ruhu” konulu bir konferans düzenlendi.

Bayburt’ta “Çanakkale Ruhu” Anlatıldı
Araştırmacı Yazar ve Başbakanlık Arşiv Araştırma Uzmanı Salim DAĞ tarafından Şair Zihni Kültür Merkezi’nde verilen konferansa Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, Bayburt İl Müftüsü Kemalettin Aksoy, Eğitim Bir-Sen Bayburt Şube Başkanı Fikret Özbey, dernek yöneticileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. 18 Mart Çanakkale Zaferinin 97. yıldönümü münasebetiyle Araştırmacı - Yazar Salim DAĞ'ın Çanakkale Zaferinin önemini ve Çanakkale kahramanlarının öykülerini anlattığı konferansta salondakiler duygusal anlar yaşadı. Çanakkale ruhunun yeni kuşaklara aktarılmasının öneminin bugün gelinen koşullarda daha iyi anlaşıldığını ifade eden Salim DAĞ, ''Çanakkale Savaşına, Van'dan, Hakkari'den, Diyarbakır'dan, Erzurum’dan, Erzincan’dan, Antep’ten mesafeleri kat ederek katılan kahraman şehitlerin torunlarına dedelerinin fedakarlıkları iyi anlatılmış olsaydı, bugün etnik ayrımcılıklar konuşulmayacaktı. Çanakkale şehitlerinin geldikleri şehirlere baktığınızda bir Anadolu mozaiğiyle karşılaşıyorsunuz. Yani her vilayetin, her mahallenin neredeyse bir Çanakkale şehidi var. Çanakkale bizim yüreğimize düşen bir ateştir" şeklinde konuştu.

Salim Dağ sunumunda Çanakkale kahramanlarının destansı hikâyelerine de yer verdi. Bütün arkadaşlarının şehit olduğu bataryada 276 kilogram ağırlığındaki top mermisini tek başına taşıyarak düşman donanmasının en büyük zırhlı gemilerinden biri olan ''Ocean' adlı savaş gemisini, tek vuruşta batıran meşhur kahraman onbaşı Koca Seyit'in savaştan sonraki zorlu yaşamına ait hatıraları geçtiğimiz yıllarda vefat eden kızı Ayşe teyzeden bizzat dinlediğini aktaran Salim DAĞ, Seyit onbaşının ömrü boyunca karşılaştığı onca zorluğa rağmen, asla yaptığı kahramanlıkla övünmediğine dikkat çekti.

Dönemin Pakistan Lideri Muhammet İkbal’in Pakistanlıları büyük bir meydanda toplayarak, kalabalığa yapmış olduğu konuşmasında, Çanakkale de Türk Milleti’nin verdiği amansız mücadeleye Pakistanlılar olarak yardımcı olmak zorunda olduklarının bilgisini verdi. “Muhammet İkbal’in kalabalığa yaptığı bu yardım çağrısına Pakistanlılar büyük bir ilgi göstermiştir. Kadınlar kollarındaki altın bilezikleri çıkararak yardımda bulunmuşlardır.” İfadelerini kullanan Salim Dağ, kalabalık arasında bulunan kocası ölmüş bir kadının hiçbir şeyi bulunmadığı için kucağındaki çocuğunu zengin bir aileye satarak, almış olduğu altınların tamamını Çanakkale’ye gönderdiğini anlatırken salondakiler duygusal anlar yaşadı.

Konuşmasında Çanakkale savaşlarında Anadolu kadınının yaptığı kahramanlıklara yer veren DAĞ, kocası, nişanlısı, canı ciğeri yavrusu şehit düşen Anadolu kadınlarının fedakârlıklarını anlatarak, “Tarih boyunca Türk kadını, her alanda erkeğiyle yan yana ve omuz omuza bulunmuştur. Çanakkale Savaşı'nda da birçok Türk kadın savaşçı, Mehmetçik ile birlikte çarpışmıştır. Çanakkale harbi Anadolu kadınlarının zaferidir” ifadelerini kullandı.

Emekli öğretmen olduğunu belirten DAĞ bir de özeleştiri de bulunarak, "Öğrencilerimize, Missisipi'yi, Nil Nehri'ni, Truva atını öğrettik. Ancak Çanakkale'yi tüm detayları ile öğretemedik. Bu bizim bir eksiğimizdir. Çocuklarımız Çanakkale'yi sadece bir savaş olarak görmemeli. Çanakkale, bir var oluş mücadelesinin yansıması olarak bilinmelidir" diye konuştu .