Kıptiler Dini Liderlerine Ağlıyor

Mısırlı Kıpti Hıristiyanlar önceki gün hayatını kaybeden dini liderleri Papa 3.Şenuda (88) için yasta.

On binlerce Hıristiyan geceyi Abbasiye semtindeki St Mark Kathedrali 'nin önünde geçirerek dini liderleri için dua etti. Kiliseye getirilen 3. Şenuda 'nın yüzünü görmek için uzun kuyruklar oluştu.

Yaklaşık 40 yıl boyunca Kıptilerin dini liderliği koltuğunda oturan Papa 3. Şenuda uzun süredir ABD 'de kanser tedavisi görüyordu. Ortadoğu 'nun en büyük Hıristiyan topluluğu olan Kıptiler, Mısır nüfusunun yaklaşık yüzde 7 ile 10 'unu oluşturuyor.

Salı günü düzenlenecek cenaze töreninden sonra 3. Şenuda 'nın Nil Deltası 'nda yer alan Vadi Natrun 'daki St. Bishoy Manastırı 'na defnedilmesi bekleniyor. Cenaze törenine başta Fener Rum Partiği Bartolomeos olmak üzere dünyanın dört bir yanından dini liderler ve siyasi isimlerin katılması bekleniyor.

Yeni Papa seçilene kadar Beheyra Başpiskoposu Pachomious 'un vekaleten 3. Şenuda 'nın görevini yürütmesi bekleniyor. Yeni Papa için seçimlerin ise önümüzdeki günlerde başlaması bekleniyor. Kıpti geleneklerine göre Papalık görevi için belirlenen üç kişinin ismi kağıtlara yazılacak ve gözleri görmeyen bir çocuk kağıtlardan birini seçerek, yeni Papa 'yı belirleyecek.

Moskova ve Fener ile birlikte dünyadaki en büyük üç Ortodoks kilisesinden biri olan İskenderiye Kıpti Ortodoks Kilisesi 'nin ağırlıklı olarak Etiyopya 'da olmak üzere dünya genelinde 30 milyondan fazla mensubu olduğu tahmin ediliyor.

Mübarek rejimi döneminde özellikle rejimi destekleyici nitelikteki açıklamaları ile bazı dini liderler arasında tepki çeken Papa 3. Şenuda, Müslüman ve Hıristiyanlar arasında bir barış ortamının oluşturulmasında büyük bir rol oynamıştı.

Son dönemde bazı provokatif eylemler sonucu gerçekleşen olaylar karşısında da sert söylemlerden kaçınan 3. Şenuda, başta Ezher Şeyhi ve Mısır Müftüsü olmak üzere Müslüman liderlerle de yakın ilişkiler kurmayı başarmıştı.

Kıpti Ortodoks 'ların dünyaca en ünlü ismi şüphesiz bir dönem BM Genel Sekreterliği görevinde de bulunan Butros Gali idi. Diğer ünlü Kıpti isimler ise yönetmen Yusuf Şahin ve Mısır'ın en zengin işadamı Necip Saviris.