Adıyaman'da Şehitler Anıldı

Adıyaman’da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 97.Yıldönümü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Adıyaman'da Şehitler Anıldı
Garnizon Komutanlığınca yaptırılan Şehitlik Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan etkinliklere,
Adıyaman Valisi Ramazan Sodan, Adıyaman İl Jandarma Komutanı Albay Yusuf Yalçın, Adıyaman Belediye Başkanı M. Necip Büyükaslan, kamu kurum ve kuruluşların amirleri, siyasi parti başkanları, askeri erkan, vatandaşlar, şehit aileleri ve gaziler katıldı.

Sunum sırasına göre çelenkler Şehitlik Anıtına sunulduktan sonra Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Çelenk töreni sonrası il protokolü beraberinde şehit aileleri ve çocukları ile birlikte şehit mezarlarını ziyaret ederek, çiçek bıraktı. Mezarlık ziyaretinde İl Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü tarafından şehitler için Kur 'anı Kerim okunarak dua edildi. Şehitlik ziyaretinde duygusal anlar da yaşandı. Şehitlerin aileleri ve çocukları şehitlerin mezar taşını öperek, gözyaşlarına hakim olamadı. Gaziantep 5. Zırhlı Tugayı 1 Mekanize Taburu 2 Mekanize Piyade Bölüğünde görev yaparken eğitim sırasında el bombasının patlaması sonucu 2010 yılında şehit olan Piyade Uzman Çavuş Halil Tuğ 'un küçük kızı babasının kabrine çiçek bırakırken, şehitlikteki vatandaşları gözyaşına boğdu.

Şehitlik Anıtı Açılışı ve Şehitlik Mezarlığı ziyareti sonrası 18 Mart Çanakkale Şehitlerini anma programı, Adıyaman Üniversitesi'nde devam etti. Adıyaman Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleştirilen programda Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Hülya Temel Palancı yönetiminde Adıyaman Lisesi öğrencileri ve Adıyaman Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu tarafından “Bir Hilal Uğruna Batan Güneşlerin Destanı” oratoryosunun sunumu yapıldı. Çanakkale ruhunu yansıtan duygu yüklü gösterilerde, şehit aileleri ve diğer katılımcılar gözyaşlarına hakim olamadı.


'ÇANAKKALE, 57. PİYADE ALAYININ MADALYASINI ALACAK YİĞİDİN KALMADIĞI YER '

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Adıyaman Anadolu Lisesi Tarih Öğretmeni Hüseyin Tekinkaya 'Çanakkale destanının basit bir hikaye olmadığını, bu zaferin yaşanmış, içinde yüzlerce kahramanlık olayının bulunduğu bir destan olduğunu ve bu destanın yeni neslimize öğretmemiz gerektiğini belirterek, hala kan ve barut kokan Çanakkale dağlarıyla kefensiz yatan şehitlerimizin verdiği gururu yaşayacak ve de yaşatacağız. Çanakkale 250 bin yiğidimizin şehit olduğu, 10 bin insanımızın kaybolduğu bir zaferdir. Çanakkale tüysüz yiğitlerin evlerinden çıkıp, şehit olmaya koştuğu yerdir. Çanakkale 1 metre kareye 6 bin merminin düştüğü bir yerdir. Çanakkale 57. Piyade Alayının madalyasını alacak yiğidin kalmadığı, hepsinin şehit olduğu bir yerdir. ' dedi.


Konuşmalardan sonra 2010 yılında Hakkari 'nin Çukurca İlçesi Dağlıca Mevkiinde bölücü terör örgütü üyeleri ile girdiği çatışmada şehit olan Piyade Uzman Onbaşı Abidin Tanrıkolu 'nun babası Ramazan Tanrıkolu 'ya Devlet Övünç Madalyası verildi. Devlet Övünç Madalyası ve Beraatini Adıyaman Valisi Ramazan Sodan 'ın elinden alan Şehit ailesi gözyaşlarını tutamadı.