Pamuk Zirvesi Şanlıurfa'da Toplandı

Şanlıurfa’da 2.Pamuk Zirvesi yapılıyor. Dedeman otelde iki gün sürecek zirvede Türkiye’de pamuk üretiminin geleceği tartışılacak.

Pamuk Zirvesi Şanlıurfa'da Toplandı
Birçok STK, holding ve işadamlarının desteklediği zirvede pamukta üretim miktarı, kalitesi ve pamukta yaşanan sorunlar detaylı bir şekilde masaya yatırılacak. Zirvenin, pamuğun en çok üretildiği yer olduğu için Şanlıurfa 'da yapıldığı belirtildi.

Zirveye katılan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu, 8 ülkenin dünyada üretilen pamuğun yüzde 87 'sini karşıladığını belirterek, Türkiye 'nin pamuk üretiminde ilk üç sıraya girmesini hedeflediklerini söyledi. AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman ise sulamaya açılan alanlar üzerinde durdu. Suruç 'ta yeraltı sularının çekilmesi üzerine dağılan çiftçinin tekrar toparlanmaya başlandığını belirten Akman, pamuğun Urfa çiftçisini tekrar ayağa kaldıracağını vurguladı. Bu yıl işçi eksikliğinden dolayı birçok çiftçinin pamuğunun tarlada kaldığına değindi. Dünyanın en iyi teknikleri ile tarım yapacaklarının altını çizen Akman, “bu işi adam gibi yapmanın zamanı geldi” dedi.

Türkiye Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, Türkiye 'nin dünyanın en önemli pamuk üretici ve tüketici ülkesi olduğunu kaydetti. Son iki yılda pamukta bir iyileşmenin görüldüğünü ifade eden Kocagöz, özellikle 2005 yılından sonra çiftçinin pamuk üretiminden vazgeçtiğini ifade etti. Artan ihracat faturasına bağladı. Karagöz, pamuğun stratejik ve vazgeçilmez bir ürün olduğunu aktardı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Talat Şentürk, tarımın ülkedeki önemine değindi. Son yıllarda tarımsal ürünlerde ciddi oranda ihracat artışının olduğunu kaydeden Şentürk, tarımsal ürün ihracatının 4 milyar liradan 15,3 milyar dolara yükseldiğini ifade etti. Şentürk, ülkede üretilen ürünlerin 75 milyon vatandaşın yanı sıra 35 milyon turisti de beslediğini aktardı.

YERALTI VE DAMLAMA SULAMA YÜZDE 40 ENERJİ TASARRUF SAĞLIYOR
Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç ise sulama kanallarının taşıdığı su miktarı ve sulama metotları üzerinde durdu. Kuyu suları ile sulama yapan çiftçilere de seslenen Güvenç, çiftçiye sürekli sübvansiyon talebi bulunmak yerine sulama yönteminin değiştirilmesini önerdi. Enerji sorununun kaçak elektrikle çözülmeye çalışıldığını söyleyen Güvenç, kaçak elektriği terörle eşdeğer bulduğunu belirtti. Güvenç terör ve kaçak elektriğin önümüzdeki en büyük handikap olduğunu vurguladı.

Vahşi sulama sonucu büyük felaketlerin ortaya çıktığını aktaran Güvenç, yeraltı, yağmurlama ve damlama sulama ile yaklaşık yüzde 40 enerji tasarrufunun söz konusu olduğunu söyledi. Sulama kanalları aracılığı ile 3 Kızılırmak debisinde suyu toprakla buluşturduğunu aktaran Güvenç, yılsonunda Mardin ve Suruç sulama kanallarının da tamamlanacağını müjdeledi.

STK 'lar adına konuşan Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, zirvede bütün konuların etraflıca masaya yatırılmasını ve herkesin açık yüreklilikle sıkıntısını dile getirmesini istedi. Çözümün de karşılıklı fikir alış verişinde bulunmaktan geçtiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından akademisyenler ve Egeli önemli pamuk üreticileri fikirlerini katılımcılara aktardı.