Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu:

Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Akçay beldesinde gerçekleştirilen halk toplantısında, belde ve köylerin kapatılacağı bilinen büyükşehir sistemi tartışılırken, Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu, ye sistemin yürürlüğe girmesi halinde Edremit Körfezi’nin zarar göreceğini söyledi.

Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu:
Akçay Kent Konseyi toplantısı ve Akçay Belediyesi 'nin halk bilgilendirme toplantısı, önemli bir gündem ile Akçay Belediyesi Sosyal Tesisleri 'nde gerçekleştirildi. Öğle saatlerinde gerçekleşen Akçay Kent Konseyi toplantısında ilk olarak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Toplantının açış konuşmasını yapan Kent Konseyi Başkanı ve Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu, konseyin icraatlarını anlattı. Kent konseylerinin önemini de anlatan İnceoğlu, ülke gündeminde olan ve daha faaliyete geçirilmeyen belde belediyelerinin kapatılması sisteminin kötü yönlerini anlattı. Kent Konseyi olarak yeni sisteme karşı olduklarını belirten başkan Cahit İnceoğlu, yaptırımlarda bulunabilmek için halk desteğini aldı.

Gerçekleşen Kent Konseyi toplantısının sonunda gündeme dair vatandaşlar görüş ve önerilerini bildirdi. Daha sonra verilen kısa aranın ardından, Akçay Belediyesi 'nin halk toplantısına geçildi ve beldelerin kapatılması konusu yeniden tartışmaya sunuldu. Konunun üzerinde hassasiyetle durulması gerekildiğini söyleyen Belediye Başkanı ve Kent Konseyi Başkanı Cahit İnceoğlu, “Yeni sistemin faaliyete geçmesi muhtemel gibi görünüyor. Söylentilere göre, beldelerin kapatılacağı bilinen tasarının 31 Mart yada 31 Aralık 'ta onaylanacağı açıklanıyor. Bu tasarı onaylanırsa, Akçay Belediyesi 'nin vergilerinin yüzde 40 'ı büyük şehre gidecek. Bu sistemden en büyük kazığı Edremit Körfezi 'ndeki belde ve köyler yiyecek. Bu oluşum bir felaket olur. Beldemiz kapatılacak ve mahalle olarak kalacak. Akçay, eskiden olduğu gibi Edremit 'in mesire yeri gibi kalacak. Bölgemiz tamamen sömürgeleşecek. Tüm gelirlerimizi büyükşehir belediyesi toplayacak ve en çok ihtiyacı bulunan başka yerlere bu paralar gönderilecek. Bizim paramızla başka yerleri geliştirecekler.

Bu konuyla ilgili bir şeyler yapmamız gerekir. Sesimizi Ankara 'ya duyurmamız gerekir. Bölgemizin potansiyelini göz ardı ediyorlar. Balıkesir için belki bu sistem büyük bir gelişme sağlayacaktır. Belki bu sistem ile Balıkesir 'in gelişemeyen bölgeleri kendine yeter ve gelişir. Ama biz kendi yağımız ile kavrulan, kimseye yük olmayan bir belediyeyiz. Edremit Körfezi 'ndeki beldelerimizin durumları iyi. Akçay Belediyesi 2010 yılında devletten bir kuruş bile destek almadı. Söylentilere göre, 500 'e yakın belde kapatılıp mahalle olacak ve 6 bin 200 köy de mahalleye dönüştürülecek. Hizmet akışı da bu sistem ile yavaşlayacak. Büyükşehir sistemi istiyorsanız Balıkesir 'i yapın. Bizlere dokunmayın. Edremit Körfezi ve Bandırma Körfezi olduğu gibi kalmalı. Hatta bu bölgeleri il yapmalılar.

Bu bölgelerdeki büyük beldeleri ilçe de yapabilirler. Bu sistemde siyasetin göz önünde tutulduğunu düşünüyoruz. Akçay Belediyesi 'nin bir çok projesi devletin kapısında bekletiliyor. Bu durumda siyasi parti ayrımı yapılıyor olduğuna inanıyoruz. Fakat şunu bilmelidirler ki, biz seçildiğimiz günden itibaren siyasi kimliğimizi bıraktık. Biz devletten para da istemiyoruz. Yeter ki, bize dokunmayın. Biz kendimize yeten belediyeleriz. Zamanımız kısıtlı. Bir şeyler yapıp bu sisteme karşı olduğumuzu tüm yetkililere duyurmalıyız. Biz bu konuyu kent konseyi olarak gündemimize aldık ve elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Bugünden itibaren harekete geçip sesimizi duyurmalıyız” dedi.

Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu 'nun konuşmalarını dikkatle dinleyen Akçaylılar, kürsüye gelerek görüşlerini bildirdi ve Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu 'nu hassasiyetinden dolayı tebrik etti. Akşam saatlerine kadar devam eden toplantı neticesinde, beldelerin kapatılması sistemine karşı harekete geçilmesi kararlaştırıldı. Başkan İnceoğlu, gerekirse Ankara 'ya gidip eylemler yapacaklarını da söyleyerek, “Bu sistemin yürürlüğe girmemesi yada Akçay 'ı ve Edremit Körfezi 'ni kapsamaması için mücadeleye başlayacağız. Afişler, duyurular, her türlü bildiri yöntemleri ile kısa sürede önce halkımızı bilgilendirmek ve sonra da büyük bir çoğunluk ile yetkililere sesimizi duyurmak istiyoruz. Gerekirse eylemler yapacağız ve yetkililere sesimizi duyuracağız. Basın camiasının da bu mücadelemizde bizlere destek vereceğine inanıyoruz” diye konuştu.

Her iki toplantı da akşam saatlerinde son bulurken, başkan Cahit İnceoğlu ve Kent Konseyi Yönetimi duyarlı Akçay halkına teşekkür etti.
Kaynak: İHA