Niğde’de Kadın Çiftçiler Yarıştı

Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması Niğde’de yapıldı.

Niğde’de Kadın Çiftçiler Yarıştı
Yarışmanın birinciliğini Çamardı ilçesinden Gülşen Güngördü elde etti . Niğde İl Gıda , Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından kırsal kesimde yaşayan kadın çiftçilerin birbirleriyle kaynaşmaları , kendilerine güven sağlamaları , sosyal bir aktivitede bulunmaları , eğitim çalışmaları sonuçlarının ve tarımsal konulardaki performanslarının değerlendirilmesi amacıyla yapılan ' Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi ve Proje Yarışması ' nda birinciliği Çamardı ilçesinden Gülşen Güngördü kazandı .

İl Gıda , Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan yarışma öncesinde 1 - 3 Kasım 2011 tarihlerinde Konya ' da yapılan Bölgesel Kadın Çalıştayı ' na katılarak Niğde ' yi başarılı bir şekilde temsil eden kadın çiftçilere İl Müdürü Nizamettin Bilhan tarafından plaket verildi . İl Müdürü Bilhan yaptığı konuşmasında , &ldquo ; Bugün Niğde ' de düzenlemekte olduğumuz yarışmaya Merkez Alay ve Gümüşler kasabalarından , Altunhisar Altunova Köyünden , Bor - Kızılca Kasabasından , Çamardı Merkez ve Yeniköy köyünden , Çiftlik Merkez ve Divarlı kasabasından ve Ulukışla Ovacık köyünden daha önce kadın çiftçi eğitimi programlarına katılmış olan kadın çiftçilerimiz yarışacaklar&rdquo ; dedi .

Bilhan , &ldquo ; Yarışma sonunda il birincisi olacak kadın çiftçimiz tarafından hazırlanacak olan uygulanabilir , özgün , izlenebilir , sürdürülebilir , doğayı ve çevreyi gözetebilir bir tarımsal proje istenmektedir . Bu proje Türkiye finalinde değerlendirilecek ve Türkiye birincisi ve ikincisi olan yarışmacıların projelerine 50 bin lira mali destek sağlanacak . Ayrıca birinci olacak kadın çiftçimiz Niğde ' yi bölge finalinde temsil etmek üzere 18 Nisan da Osmaniye ilindeki bölge finalinde yarışacak . Türkiye finali ise daha sonra Çanakkale ' de yapılacak&rdquo ; diye konuştu .

Yarışmaya Merkez Alay ve Gümüşler kasabalarından , Altunhisar Altunova Köyünden , Bor - Kızılca Kasabasından , Çamardı Merkez ve Yeniköy köyünden , Çiftlik Merkez ve Divarlı kasabasından ve Ulukışla Ovacık köyünden daha önce kadın çiftçi eğitimi programlarına katılmış olan birer kadın yarışmacı katıldı . Ev Ekonomisi , Gıdaların Çeşitli Yöntemlerle Muhafaza Edilmesi ve diğer tarımsal konularda 15 sorunun sorulduğu yarışmada 15 sorunun 9 ' unu doğru cevaplandıran Çamardı Merkezden Gülşen Güngördü birinciliği elde ederek 18 Nisan ' da Osmaniyede yapılacak olan bölge finalinde Niğde ' yi temsil etmeye hak kazandı . Yarışmada ikinciliği Gümüşler Kasabasından Dilek Ağırkan , üçüncülüğü ise Çiftlik Divarlı Kasabasından Döndü Cullaz elde etti . Yarışma sonunda 1 . ye Cumhuriyet Altını , ikinciye yarım altın 3 . yarışmacıya da çeyrek altın verilirken bütün yarışmacılara da sponsorlar tarafından çeşitli hediyeler ile katılım belgeleri verildi .

Yarışma sonunda İl Müdürü Nizamettin Bilhan tarafından yarışmacılara verilen hediyelerin finansmanını sağlayan Ziraat Odası Başkanlığı , Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı , Süt Üreticileri Birliği Başkanlığı , Koyun Keçi yetiştiricileri Birliği Başkanlığı ve Ziraat Mühendisleri Odası Niğde İl Temsilciliği yetkililerine katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdim edildi .
Kaynak: İHA