Mhp’li Akçay, Sanayacinin Kömür Talebini Sordu

Akçay önergesinde, “Ancak son dönemde yaşanan bazı olumsuzluklar tuğla-kiremit sektörünü olumsuz etkilemektedir. TKİ Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) toz kömür alımları çok yüksek olan çimento fabrikalarına öncelik sağlamaktadır. Manisa’daki diğer işletmelerin kapasite raporlarında yer alan kömür tüketim miktarlarındaki talepleri karşılanmadığı için bu işletmeler zor durumda kalmaktadır. Manisalı sanayicilerimizin kömür taleplerini karşılamaya yönelik bir çalışmanız var mıdır?” dedi.

ELİ, ÜRETİM ARTIRMA ÇALIŞMALARI YAPIYOR

Başbakan Erdoğan adına önergeye cevap veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şu bilgileri verdi: “TKİ Genel Müdürlüğü Eli Müessesince üretilen ve sanayi sektörüne arz edilen Kısrakdere 0,5-10 mm lave kömür fiyatları; piyasa şartları, maliyetler, kar-zarar ve Hazine Müsteşarlığı 'nın belirlemiş olduğu yıllık bütçe hedefleri, enflasyon değerleri ve ithal kömür fiyatlarının durumu dikkate alınarak belirlenmektedir. Bu kapsamda, sanayi sektörüne yapılan, 0,5-10 mm lave kömür satışlarında 2009 yılından önce uygulanan peşin bedelli satışa yöntemine geçilmiştir. Manisalı sanayicilerin Kısrakdere 0,5-10 mm lave kömür talebi 156 bin ton iken 2011 yılında Manisalı sanayicilere 138 bin ton kömür verilmiştir. 2012 yılında Manisalı sanayicilerin talebi 292 bin tondur. 2012 yılında Manisalı sanayicilere 172 bin ton kömür tahsis edilmiştir. Manisalı tuğla-kiremit sanayicilerin Kısrakdere 0,5-10 mm lave kömür talebi 2011 yılında 103 bin ton iken tuğla-kiremit sanayicilerine 98 bin ton kömür verilmiştir. 2012 yılında Manisalı tuğla-kiremit sanayicilerin Kısrakdere 0,5-10 mm lave kömür talebi 182 bin ton iken Manisalı tuğla-kiremit sanayicilerine 98 bin ton kömür tahsis edilmiştir. Stok ömrü en fazla 2-3 ay olan 0,5-10 mm lave kömürlerin üretim programlanması arz-talep durumuna göre yapılmakta olup, üretimin artırılması için madencilik şartları gereği 2-3 yıllık hazırlık dönemine ihtiyaç duyulmaktadır. 2012 yılı için Eli Müessesi 0,5-10 mm lave kömür üretim programının çok üzerinde yaklaşık 4 katı talep oluşması nedeniyle belirlenen ilkeler doğrultusunda tahsisatlarını yapmıştır. Bununla birlikte ELİ Müessesinde üretimin artırılması için çalışmalar yapılmaktadır.”

“SANAYİCİNİN TALEBİ KARŞILANMALI”

Bakan Yıldız 'ın cevabı üzerine değerlendirme yapan MHP Milletvekili Erkan Akçay, şöyle dedi: “Manisalı sanayicilerimizin Kısrakdere 0,5-10 mm toz kömür talebi, 2012 yılında 2011 yılına göre yüzde 88 artarken, ELİ Müessese Müdürlüğü tarafından Manisalı sanayicilerimize yapılan tahsis yüzde 25 artırılmıştır. Yine aynı şekilde Manisalı tuğla-kiremit sanayicilerimizin toz kömür talebi 2012 yılında 2011 yılına göre yüzde 77 artarken, Manisalı Tuğla-Kiremit sanayicilerimize yapılan Kısrakdere 0,5-10 mm toz kömür tahsisi yüzde 2,5 oranında artırılmıştır. Dolayısıyla Manisalı sanayicilerimizin taleplerindeki artışa göre yapılan tahsis çok yetersiz kalmaktadır. Bunun sonucunda sanayicilerimiz zor durumda kalmakta, tam kapasite ile çalışamamaktadır. Bu olumsuzlukların bir an önce giderilmesi gerektedir. Hükümetin öncelikle Kısrakdere 0,5-10 mm toz kömürün çıkarıldığı Manisalı sanayicilerimizin taleplerini karşılaması gerekmektedir.”
Kaynak: İHA