Faili Meçhuller Davasında 63 Bin Doların Sırrı

Diyarbakır’da devam eden faili meçhul cinayetlerle ilgili davanın bugünkü duruşmasında, 16 Temmuz 1994 tarihinde Irak'tan dönerken öldürülen ve üzerindeki 63 bin doları kaybolan Mardinli iş adamı Abdulhamit Düdük'ün arkadaşı Cizreli iş adamı Halit Acar tanık olarak dinlendi.

Acar, ”Düdük 'ün üzerindeki 63 bin doları jandarma arama noktasında bazı kişiler görünce yola çıkma dedim. Beni dinlemedi, yola çıkınca öldürülmüş halde bulundu.” dedi.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde, 1993-95 yılları arasında işlenen 20 faili meçhul cinayetle ilgili davanın duruşmasına, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya, tutuklu sanıklar Albay Cemal Temizöz, korucubaşı Kamil Atağ, Hıdır Altuğ, Adem Yakın, Fırat Altun (Abdulhakim Güven) ve Temer Atağ katıldı. Mahkemede tanık olarak dinlenen Halit Acar, Düdük 'ü, Cizre 'de Dicle Köprüsü üzerindeki arama noktasında telefonla aradığını ve jandarmanın kendisini oyaladığını belirterek, “İki kez daha aradı. Beni merkeze götürüyorlar, sonra aradığında ise merkezden çıktığını söyledi. Üzerinde 63 bin doların sahte şüphesiyle kendisinin oyalandığını söyledi.” diye konuştu.

Düdük 'ün, Jandarma Merkez Komutanlığı'ndan çıktıktan sonra fabrikasına geldiğini anlatan Acar, “Akşam vaktiydi. Mardin 'e gidecekti. Ben 'onlar senin paranı gördüler mi? ' diye sordum. O da 'evet ' dedi. Ben o zaman bu akşam yola çıkma dedim. Dinlemedi yola çıktı. Sabah da öldürülmüş halde bulundu.” ifadelerini kullandı.

Düdük 'ün ölümünden sonra kardeşinin Cizre 'ye geldiğini ve ağabeyinin neden öldürüldüğünü araştırdığını anlatan Acar, “Kardeşi bana, iki üç itirafçının adını söyledi. Bedran kod adlı Adem Yakin ile Abdulhakim Güven 'in ismini söyledi.” diye konuştu. Acar, Düdük 'ün kendisine itirafçılarla ilgili bir şey anlatmadığını, ancak o dönemde Cizre İlçe Jandarma Komutanının Cemal Temiöz olduğunu bildiğini kaydetti.

'SAVCI KARDEŞİNE 'OLAYI SORUŞTURMAYIN ' DEDİ '
Abdulhamit Düdük 'ün kardeşi Nuri Düdük 'ün, Cizre 'de savcılarla görüştüğünü ve bunu kendisine anlattığını kaydeden Acar, “Savcılar ona, olayı artık araştırma demiş. Neden dediğini bilmiyorum.” ifadelerini kullandı. Mahkeme Başkanı Bekir Soytürk 'ün, 'Neden, Düdük 'e, parayı görmüşlerse gitme ' dediğini sorması üzerine Acar, “O dönemde Cizre'de yaşananları herkes biliyor. İnsanlar ya devlet yanlısı ya da örgüt yanlısı diye öldürülüyor, kayboluyordu. Akşam olmadan herkes evine girerdi. Ben evden işe işten eve giderdim. Çoğu zaman da Mersin ve Ankara 'da kalırdım.” dedi.

Duruşmada, daha önce tanık olarak ifade veren iş adamı Düdük 'ün kardeşi Nuri Düdük ise “Cizre 'ye üçüncü kez gittiğimde Cemal Yüzbaşı bana 'Sen buralara fazla gidip geliyorsun. Kardeşinin başına ne geldiyse senin başına gelecek. Başımıza bela olacaksın, burayı terk et' dedi. ' iddiasında bulunmuştu.