Muğla’da ÖÇK Bölgelerinin Çevre Dostu Ekonomik Faaliyetleri Belirleniyor

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde, Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sistemlerinin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, "Proje Alanlarında Sürdürülebilir ve Çevre Dostu Ekonomik Faaliyetlerin Belirlenmesi" konulu çalıştay düzenlendi.

Muğla’da ÖÇK Bölgelerinin Çevre Dostu Ekonomik Faaliyetleri Belirleniyor
Söz konusu projeyle Datça Marmaris, Gökova, Fethiye Göcek ve Köyceğiz Dalyan Özel Çevre Koruma (ÖÇK) bölgelerinin çevre dostu ekonomik faaliyetleri belirleniyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilciliği, Orman ve Su İşleri ile Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlıkları tarafından yürütülen projeye, Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından mali destek sağlanıyor.

Yücelen Otel 'de yapılan ve iki araştırmanın sonuçlarının açıklandığı çalıştaya, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Proje Yöneticisi Doç. Dr. Harun Güçlüsoy, ÖÇK Kurumu Köyceğiz Müdür Yardımcısı Bekir Erdoğan ve Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca katıldı. Gökova ÖÇK bölgesinin ekonomik analiz çalışması sonuçlarını açıklayan, projenin çevre ekonomisi yönetimi danışmanı Esra Başak, “Akyaka ekonomisinin yüzde 60-80 'i kıyıya dayanıyor. 1988 yılından bu yana ÖÇK bölgesi durumunda. Toplam 307 kilometrekare alan ve iç körfez nüfusu kış aylarında 8 bin 350'yken yaz aylarında iki katına çıkıyor. İstihdamın yüzde 40 'ı turizm, yüzde 60 'ı tarımla uğraşıyor. Başta kum köpekbalıkları olmak üzere 350 çeşit balığı barındırıyor. Küçük ölçekli balıkçılık sektörü, yasadışı avlanmalar nedeniyle tehdit altında. Genel analize baktığımızda turizm ilk sırada yer alıyor.” dedi.

Doç. Dr. Güçlüsoy ise Mayıs 2009'da başlayan ve 4,5 yıl süresi bulunan projenin, Ekim 2013 tarihinde sona ereceğini söyledi. 6 milyon 500 bin dolar bütçeli projeye Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü 'nün 2 milyon doları ayni, 2 milyon doları nakdi ve GEF 'in de 2 milyon 200 bin dolar hibe katkısı bulunduğunu açıkladı. Güçlüsoy, şunları söyledi: “Proje kapsamında ikinci çıktı olan sürdürülebilir finansmanla ilgili çalıştay düzenledik. Yöre halkına, Gökova ÖÇK bölgesinin ekonomik değerleri hakkında bilgiler verdik. Alternatif geçim kaynaklarını, çevre dostu faaliyetlerini gündeme getirdik. Gökova 'nın ekonomik değerlerinde, sektörel olan ve olmayanlar var. Turizm ve balıkçılık ön planda. Balıkçılıkta 350 bin dolarlık ekonomik girdi görünüyor fakat kayıtların daha düzenli alınmaması, yasadışı balıkçılığın önlenememesi ve kontrolünün yapılamaması göze çarpıyor. Bunun yanında bölgede ekonomik anlamda sektörel olmayan ve yıllık yaklaşık 1 milyon dolarlık katkı sağlayan deniz çayırlarının korunması ve bu alanda yat trafiğinin düzenlenmesi gerekiyor. Göcek 'te olduğu gibi Gökova 'da da ya şamandıra veya papa sistemi kurulması lazım. Akyaka 'da özellikle Azmak içinde bulunan ve gezi amaçlı seyreden teknelere yeniden düzenleme yapılması gerekiyor. Yerel yönetim ve ilgili kurumlar, bu konuda çalışma yapmak zorunda.”

PROJENİN TÜRKİYE 'NİN DENİZ VE KIYI KORUMA ALANLARINA KATKISI


Türkiye 'nin taraf olduğu uluslararası Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'nin korunan alanlar çalışma programının uygulanmasında önemli adımlardan birini teşkil etmesi, Muğla Akyaka 'da da Deniz Koruma Alanları Eğitim ve Uygulama Merkezi 'nin faaliyete geçmesi, Deniz ve Kıyı Koruma Alanları sisteminin 100 bin hektar genişletilmesi, balıkçılığa kısıtlı alanların en az iki deniz ve kıyı koruma alanında oluşturulması, proje alanlarında yerel teşkilatların kapasite arttırımının sağlanması, deniz ve kıyı koruma alanlarının sürdürülebilir finansmanı için gerekli sistemin oluşturulması, kurumlar arası koordinasyon yapısının güçlendirilmesi.