KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Antalya'da

Başbakan Küçük, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Türkiye'de ilk yüz nakli yapılan Uğur Acar ve çift kol nakledilen Atilla Kavdır'ı ziyaret etti

Küçük, Yörük Sanayici ve İşadamları Derneği'nin davetlisi olarak geldiği Antalya'da, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe'yi ziyaret ederek, Türkiye'nin ilk yüz naklini gerçekleştirdikleri için kutladı.

Akdeniz Üniversitesi'ndeki çalışmaları yakından takip ettiklerini belirten Küçük, yüz naklini, ''Müthiş bir olay'' diye nitelendirdi. KKTC Başbakanı Küçük, daha sonra yüz nakli yapılan Uğur Acar ve çift kol nakledilen Atilla Kavdır'ı ziyaret etti. Uğur Acar ile sohbet eden Küçük, Acar'a, ''Hastaneden çıkmak istiyor musun?'' diye sordu.

Uğur Acar da iyi olduğunu ve doktorlarının uygun gördüğü zaman taburcu olacağını dile getirdi. Hastanenin ardından Antalya Valisi Ahmet Altıparmak'ı da ziyaret eden Küçük, Antalya'nın Türkiye'nin en büyük turizm merkezi olduğunu söyledi. KKTC'nin ''Kalkınma defteri'' içinde de turizmin ön planda yer aldığını belirten Küçük, ''Turizmde Antalya ile yarışmamız mümkün değil ama Antalya'ya gelen turistlerin bir kısmını Kıbrıs'a almamız herhalde mümkün'' dedi.

Küçük, Antalya'ya gelen turistlerin KKTC'yi de ziyaret edebilmesi amacıyla yürütülen çalışmaların sürdüğünü bildirdi. KKTC ile Anadolu arasında ''Kan bağı'' olduğunu vurgulayan Küçük, çok iyi olan ilişkilerin ''Çıkar amaçlı olmadığını, gönül bağına dayandığını'' vurguladı.

-''Antalya ile su bağı kuruyoruz''-

KKTC Su Temin Projesi ile Anamur'daki Dragon Çayı'nda inşa edilecek Alaköprü Barajı'nın temelinin atıldığını dile getiren Küçük, ''Şimdi yeni bir bağ kurmaya çalışıyoruz. Merkezi de Antalya olacak. Kıbrıs ile anavatan arasında su bağı kuruyoruz. Hükümet tarafından Dragon Çayı'nın 75 milyon metreküplük bir bölümünün 2014'ten itibaren Kıbrıs'a akıtılması planlanıyor. 1974'te nasıl bir Barış Harekatı yapılmışsa, 2014'te de adamıza barış suyunun gelmesini planlıyoruz'' dedi.

Küçük, Alaköprü Barajı'nın KKTC'deki ikinci ayağının temelinin nisan ayında atılacağına işaret ederek, yer altı bağlantılarının ihalesinin de yapıldığını söyledi. Anavatanla ilişkileri çok daha güçlü hale getirme çabasında olduklarını dile getiren Küçük, yöre halkına da su kaynağını KKTC ile paylaşacakları için teşekkür etti. KKTC Başbakanı Küçük, projeyle KKTC'de tarımın ve ekonominin güçleneceğini vurguladı.

-''AB'nin daha gerçekçi tavır takınacağı inancı''-

Başbakan Küçük, valiliğin ardından Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ı ziyaret etti. Küçük, ziyarette yaptığı konuşmada, KKTC ile Türkiye'nin ilişkilerinin her zaman için öne çıkarılması ve iki halkın varlığının yakınlaştırılması için sık sık Türkiye'ye geldiklerini dile getirdi. Bu ziyaretlerin yeni gelişen KKTC ekonomisine katkı sağladığını belirten Küçük, ''KKTC ekonomisi hala ambargo ve izolasyonlar altında gelişmeye çalışıyor. Son yıllarda olumlu gelişmelere rağmen beklediğimiz hedefleri almamızda izolasyonların, ambargoların büyük etkisi olmaktadır. Bu konuda Türkiye ile işbirliğimiz sonucunda dünyanın da artık sağduyulu davranacağı, özellikle AB'nin daha gerçekçi tavır takınacağı inancı içindeyiz'' dedi. Başbakan Küçük'e, ziyaretleri sırasında eşi Gülin Küçük ve KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi de eşlik etti.
Kaynak: AA