Emniyet Müdürlüğü Önünde 12 Eylül Protestosu

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Gayrettepe Yerleşkesi önünde bir araya gelen çeşitli sivil toplum kuruluşları, 12 Eylül davası kapsamında işkencecilerden de hesap sorulmasını istedi.

Emniyet Müdürlüğü Önünde 12 Eylül Protestosu
78'liler Girişimi öncülüğünde bir araya gelenlerin arasında, işkence ile hayatını kaybettiği ileri sürülen isimlerin yakınları da yer aldı.

Gayrettepe 'deki İstanbul Emniyet Müdürlüğü binası önünde toplanan yaklaşık 30 kişilik grup, Ankara 'da görülecek 12 Eylül davasıyla ilgili basın açıklaması yaptı. Grup adına hazırlanan ortak açıklama,78 'liler Girişimi Basın Sözcüsü Celalettin Can tarafından okundu.

İşkencecilerden hesap sormak, 4 Nisan günü Ankara'da olacaklarını açıklayan Can, ''12 Eylül sadece Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya değildir elbette. Ama en azından 12 Eylül dönemi suçlarının kamuoyunun gündemine gelmesi, hatırlanması için dahi olsa bu dava önemlidir. Geçmişle hesaplaşarak, geçmişin yaralarını sararak, aydınlık bir geleceğin önünü açabiliriz ancak.'' diye konuştu.

Eyleme katılanlar arasında, 12 Nisan 1981'de emniyet binasında işkenceden öldüğü iddia edilen Nurettin Yedigün'ün kardeşi Muzaffer Yedigün de vardı. Ağabeyinin işkence altında hayatını kaybettiğini söyleyen Yedigöl, Gayrettepe'deki emniyet binasının işkence müzesi yapılmasını istedi.

Aylin Hayrullahoğlu da yaptığı konuşmada, eşi Mustafa Hayrullahoğlu'nun 1982 yılında Gayrettepe'deki emniyet binasında işkence sonucu öldüğünü öne sürerek, ''Görgü tanıkları anlattı. Eşim sorguda işkence yapılırken hiç konuşmamış. Boynu kırılarak öldürülmüş. Yuvamızı yıktılar, geleceğimizi kararttılar'' dedi.

İşkenceci oldukları söylenen kişilerinin isimlerinin yer aldığı pankartlar ve işkencede ölen kişilerin fotoğraflarını taşıyan grup, açıklamaların ardından olaysız dağıldı.