Çorlu İMKB Anadolu Öğretmen Lisesi'nde Artık Zil Çalmıyor

Çorlu İMKB Anadolu Öğretmen Lisesinde başlatılan uygulama ile okulda zil sesi yankılanmıyor.

Çorlu İMKB Anadolu Öğretmen Lisesi'nde Artık Zil Çalmıyor
Öğretmenler de öğrenciler de hem derslere saatlerine bakarak giriyor hem de ders aralarına yine saatlerine bakarak çıkıyorlar. Okulun bu uygulaması Tekirdağ il genelinde bir ilk olma özelliğini de taşıyor.

Eğitim - öğretime 2010 - 2011 döneminde başlayan Çorlu İMKB Anadolu Öğretmen Lisesi örnek bir uygulamayı hayata geçirdi. 360 öğrencisi bulunan okulda zil çalmama uygulaması başlatıldı. Tekirdağ genelindeki okullar arasında bir ilke imza atan okulda uygulama zil sesinin şartlı refleksle algılamayı durduracağı anlayışından hareketle hayata geçiriliyor.

Konu ile ilgili olarak bilgiler veren Çorlu İMKB Anadolu Öğretmen Lisesi Okul Müdürü İsmail Kurban, 'Zil sesinin eğitimi bıçak gibi kestiğini savunan öğrenci ve öğretmenler, zil uygulamasının zihni algılamaya kapattığını, saat uygulamasının bireylerin kendi oto kontrolünü sağlamasına katkı verdiğini komut değil, bilinçle hareket etme öz güveni geliştirdiğini dile getiriyorlar. Uygulamada ilk başlarda zorluk çeken öğrenci ve öğretmenler artık zil sesinden rahatsız olur hale geldiler. Son dönemde öğrencive öğretmenlerimiz saatlerine bakarak dakikasında derse girip yine zamanında yine saatlerine bakarak dersten çıkıyorlar. Ders sırasında öğrenci ve öğretmen çok önemli bir konu anlatırken, konuşmaları zil sesiyle kesilmiyor. Sadece üniversitelerde uygulanan sistem bizim okulumuzda da benimsendi. Öğrencilerin konuları daha iyi anlaması ve kişiliklerini geliştirmesi için her yolu deneyen okul idaresi ortak noktada buluşuyor 'dedi.

Çorlu İMBK Öğretmen Lisesi öğrencilerinden Zeynep Toprakçı, ilk zamanlarda güçlük çektikleri uygulamaya şimdilerde alıştıklarını söyledi. Okul öğrencilerinden Nihan Meşe ise uygulamanın kişinin kendisini geliştirmesine katkı sağladığını ve oto kontrol sağladığını söyledi. Bir diğer öğrenci İlayda Çalım da bu sistemle şartlanma duygusundan uzaklaşarak zamanın değerini daha iyi kavradıklarını söyledi. Öğrenciler ayrıca zil sesi olmadığı için öğretmen ve öğrencilerin dikkatlerinin dağılmadığınıbelirttiler.
Kaynak: İHA