Asarcık, TKDK İle Kalkınacak

AB kırsal kalkınma desteklerini üretici ve girişimcilerle buluşturacak olan tarım ve kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK)'nun Samsun İl Koordinatörlüğü tarafından Asarcık ilçesinde IPARD 5.Başvuru Çağrı Dönemi'ne yönelik bir tanıtım toplantısı düzenlendi.

Asarcık, TKDK İle Kalkınacak
Asarcık Kaymakamlığı Toplantı Salonu'nda düzenlenen tanıtım toplantısına Asarcık Kaymakamı Sedat Ateş, idari amirler, kooperatif ve üretici birlikleri temsilcileri, muhtarlar, tarımsal işletme sahipleri ve 80'e yakın Asarcıklı katılırken TKDK'yı temsilen ise İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan ile uzmanlar Volkan İmren ve Alişen Yılmaz toplantıda hazır bulundu.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) 29 Ağustos 2011 tarihinde Avrupa Birliği 'nden yetki devrini aldığını belirten TKDK Samsun İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan, 'Faydalanıcı dostu olan TKDK, yetki devrini aldıktan sonra hiç vakit kaybetmeden 2011 yılı Ağustos ayında 1. ve 2. Proje Başvuru Çağrı ilanlarına çıkmıştır. Bu dönemde TKDK Samsun İl Koordinatörlüğümüze mali büyüklüğü 40 milyon lirayı aşan 16 adet proje başvurusu yapılmıştır. Bu projeler üzerinde gerek İl Koordinatörlüğümüzde gerekse de Ankara'da bulunan kurum merkezimizde yapılan kontroller neticesinde desteğe hak kazanan 5 adet projenin sözleşmelerinin bu ay içinde yapılması planlanmaktadır. Toplam proje tutarı 15 milyon 835 bin 535 lira olan bu 5 proje için 7 milyon 80 bin 278 lira hibe desteği verilecek. Kurumumuzun 17 Kasım 2011 tarihinde çıktığı 3. Başvuru Çağrı Döneminde gelen 3 proje ile 19 Aralık 2011 tarihinde çıktığı 4. Başvuru Çağrı Döneminde gelen 7 projenin değerlendirmeleri ise halen sürmektedir. ' dedi.

Turan, tarım ve kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlayarak ilgili sektörleri AB Standartlarına ulaştırma misyonuna sahip TKDK'nın katılım öncesi mali yardım aracı olan IPA'nın Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) kapsamında uygulanacak yatırımlara ilişkin 1 Mart 2012 tarihinde Beşinci Başvuru Çağrı İlanı'na çıktığını aktardı.

Turan, şöyle konuştu: 'Başvurular 15 Mart 2012 ile 13 Nisan 2012 tarihleri arasında İl Koordinatörlüğümüzde kabul edilecektir. Tarımsal İşletmelerin Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına yönelik yatırımlara yüzde 50-65, Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanmasının Yeniden Yapılandırılması ve Topluluk Standartlarına Ulaştırılmasına Yönelik Yatırımlara ve Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesine Yönelik Yatırımlara yüzde 50 hibe desteği sağlanacaktır. Tarım ve Hayvancılık potansiyeli yüksek olan Asarcık İlçemiz aynı zamanda bu sektörler açısından cazibe merkezi olabilecek konumdadır. Kurum olarak süt ve besi işletmelerine destek verdiğimiz gibi süt işleyen ve et işleyen fabrikalara da destek veriyoruz. Hedefimiz Asarcık İlçemizin ve Samsun ilimizin bu desteklerden azami ölçüde yararlanabilmesidir. Bu nedenle vatandaşlarımız başvuru çağrı döneminde uygun ve sürdürülebilir projelerini TKDK'ya sunmalıdırlar. TKDK Samsun İl Koordinatörlüğü 45 uzman personeliyle, başvuru sahiplerine her türlü desteği sağlayacaktır. '

Asarcık Kaymakamı Sedat Ateş ise Asarcık 'ın hayvancılık açısından büyük bir potansiyel barındırdığını bu anlamda AB Standartlarında süt ve besi işletmelerinin yanı sıra kendisinin tek hayalinin ilçede bir mandıra kurulması olduğunu ve vatandaşların tek başlarına güçleri yetmese bile birleşerek TKDK 'ya proje sunmaları gerektiğini belirtti.