Van'da Buruk 14 Mart Kutlaması

Van Hakkari Tabip Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, ilde yaşanan depremlerden dolayı 14 Mart Tıp Bayramı'nın buruk kutlandığı belirtildi.

Van'da Buruk 14 Mart Kutlaması
Açıklamada, geçen yıl sevinçle kutlanan bayramın bu yıl ise daha farklı ve buruk kutlandığı açıklandı. Deprem süresince büyük bir azim ile çaba gösteren tüm sağlık çalışanlarının kutlandığı belirtilen açıklamada, 'Bir 14 Mart Günü'nü daha buruk kutluyoruz. Ancak bu 14 Mart biraz farklı. Geçen yılın sevinci, mutluluğu bu yıl biraz buruk. Birçoğumuzun evleri yıkılmakta, bir çoğumuz konteynırlarda, geçici mekanlarda kalmaktayız. Deprem sonrası halkımız halen bir afet halinin devamını yaşamaktadır. Birmüddet daha bu sıkıntılar devam edecektir. Afet sonrası hekimler hem vatandaşlar gibi mağduriyet yaşadılar hem de hizmetlerine devam etmek zorunda kaldılar. Ancak kendisi mağdurken insanlara hizmet etmeye gayret etmek hizmetlerin en tatlısı, en güzeli olsa gerek. Bu nedenle deprem sonrası afetzede oldukları halde çocuklarını bir yerlerde bırakıp hastaneye akın eden ve bu mekanlarda sarsıntılar arasında hastaları ile ilgilenen tüm hekim arkadaşlarımızı, tüm sağlık çalışanlarını yürekten kutluyoruz. Depremsonrası Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı sağlık çalışanlarına Türkiye ortalamasından performans uygulaması afet döneminde doğru bir yöntem olmuştur. Bu uygulamanın devam etmesi gerekmektedir. Deprem döneminde tabip odası olarak sorunları medya önünde tartışmayı uygun bulmadık. Elimizden geldiği ve dilimiz döndüğünce sorunları, çözmesi gereken kişilere iletmeyi tercih ettik. Organizasyon eksikliklerini ilan etmeye değil, gidermeye gayret ettik. Sansasyonel haber olabilecek argümanlardan bu dönemde tüm ısrarlararağmen hep kaçtık. Depremin ayrışmaya değil, kardeşliğe dönüşmesi için çalıştık. Diğer tabip odalarından gelen yardımların hastanelere, sağlık çalışanlarına ve vatandaşlara dağıtılmasını sağladık. Zaman zaman da kriz merkezinden yapılan yardımların afetzedelere ulaşmasında görev aldık ' denildi.

Depremde Erciş'te hayatlarını yitiren Dr. Ramazan Sansur ve Dr. Muammer Yılmaz'ın ailesine ve meslektaşlarımıza başsağlığı dilenen açıklamada şunlar belirtildi: 'Bu hekim arkadaşlarımızın isimlerinin Erciş'teki sağlık kurumlarına verilmesini ve isimlerinin yaşamasını istiyoruz. Deprem sonrasında ailesini Van dışına taşıyan hekimlerin çalışma şartları gittikçe zorlaşmaktadır. Ailesi de afetzede olmasına rağmen ailesinden uzak ortamlarda çalışan, tam zamanlı olarak çalışmaları istenen bu hekimlerin, aralıksız olarak Van'da çalışmaları zor gözükmektedir. Tüm sağlık çalışanlarının aynı anda ilimizde bulunmaları beraberinde barınma sorunlarını da artıracaktır. Bunedenle vardiyalı çalışma sisteminin havaların ısındığı yaz aylarına kadar sürdürülmesi hem barınma sorununun çözümüne hem de çalışma barışına katkı sağlayacaktır. Daha önce odamızın gündeme getirdiği mecburi hizmet süresinin ilimizde kısalması ile ilgili meslektaşlarımız arasında ciddi bir beklenti mevcuttur. Batı illeri ile bir deprem ilinin mecburi hizmet süresinin aynı olması mecburi hizmette Van'ı tercih edenlerin veya gönüllülerin sayısını azaltmaktadır. 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle tümmeslektaşlarımıza hayırlar, güzellikler diliyoruz. '
Kaynak: İHA