Tunceli'de Öğrencilerin 'yurt' Eylemi

Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, bir meslek lisesinin pansiyonunda kalan öğrencilerin eylemine ilişkin açıklama yaptı.

Tunceli'de Öğrencilerin 'yurt' Eylemi
Alınan bilgiye göre, il merkezi Moğultay Mahallesi'nde bulunan Namık Kemal Endüstri Meslek Lisesi Öğrenci Pansiyonu'nda kalan 150 öğrenci, barınma ve yemek sorunları gerekçesiyle yurdun kapılarını kapatarak yatakları ateşe verdi.

Öğrenciler, eylem sırasında camları kırarak yatak, sandalye ve yastıkları aşağı attı. Kullanılamaz hale gelen yurt gece boşaltılarak, öğrenciler çeşitli yurt ve misafirhanelere yerleştirildi. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, yurt öğrencilerinin devam ettikleri Namık KemalEndüstri Meslek Lisesi 3 gün süreyle tatil edildi. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen uzman ekip sabah saatlerinde yurtta incelemelerde bulunarak hasar tespit çalışmaları yaptı.

Belediye araçları tarafından kırılan malzemeler kaldırıldıktan sonra, başta kırılan camlar olmak üzere hasar gören malzemeler onarılacak ve öğrenciler onarımın ardından tekrar yurda alınacak. Konuya ilişkin görüşleri alınan Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, 'Öğrencilerden öğrendiğime göre, yurt olaylarının asılnedenlerinin bir gün önce yurtta kalan bir öğrencinin gözaltına alındıktan sonra burada şiddet görmüş olmasından kaynaklandığı söylendi. Bir sonraki gün de polisin pansiyona girerek bir öğrenciyi tehdit ettiğini söylediler bana. Bu nedenle öğrencilerin ilk talebi öğrencilerin yurdun içine kadar girmemesiydi. Sorunlarını öğretmenleri ile çözmek istiyorlardı. Kaldıkları pansiyonun koşullarının da çok kötü olduğundan bahsettiler ' dedi

Öğrencilerin taleplerini ilettikten sonra, Milli Eğitim Müdürü tarafından gerekli yerlere yerleştirildiğini ve okullarının tatil edildiğini kaydeden Şahin, okullara ve yurtlara ayrılan ödeneğin azlığından şikayet ederken, 'Bu yıl bütçe açıklandığında özellikle Dersim'e ayrılan payın yüksekliğinden bahsettiler ancak bu payın büyük kısmının güvenlik harcamalarına gittiğini görüyoruz. Oysa burada yatılı ve taşımacılıkla yapılan bir eğitim sistemi var. Sadece Bu şehirden değil çevre illerden de burada okuyanöğrenciler olduğu için, eğitime ciddi anlamda pay ayırmaları gerekiyor. Bu öğrenciler ergenlik döneminde olan gençler, yaklaşım açısından bunun dikkate alınması lazım ' diye konuştu.

Öğrenci velisi Ali Ekber Kaya ise, 'Öğrenciler sorunlarını dile getirerek, çözümünü istiyorlardı. Biz de bir veli olarak konunun bu noktaya gelmesinde endişeliyiz. Bu genel bir sorun, gerçekten yurtlarda insani yaşam koşulları sağlanmıyor ' ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA