Kulisteki Kavga Genel Kurulun Gündeminde

TBMM muhalefet kulisinde, AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler ile TBMM İdare Amiri ve BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık arasında çıkan kavga, TBMM Genel Kurulunda tartışma konusu oldu.

CHP, Danışma Kurulunda anlaşma sağlanamaması üzerine sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle ilgili önergenin, bugün Genel Kurulda görüşülmesini talep etti. Öneri üzerine CHP Grubu adına söz alan Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, sağlık çalışanlarına yönelik fiziksel, sözlü ve ekonomik şiddet olaylarının son yıllarda çığ gibi büyüdüğünü söyledi. Atıcı, sağlık sektöründe uygulanan ''ucuz politikalar'' nedeniyle gerçeklerin saptırıldığını, hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının çalışma azimlerinin kırıldığını ileri sürdü. Aytuğ Atıcı, yanlış politikalarla kalitesizleştirilen sağlık sektöründe faturanın özellikle hekimlere yüklenmek istendiğini öne sürdü.

MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, insan hayatının en ince çizgisinde duran, fedakarca çalışan hekimlerin mesleğinin kutsallığının korunması gerektiğine işaret etti. Sağlıkta dönüşüm programının özellikle acil servislerdeki hekimlere ciddi yükler getirdiğini anlatan Öz, vatandaşın, sağlık hizmeti alırken para ödememek için acil servise gitmeyi tercih ettiğini, bunun da serviste yığılmalara neden olduğunu ifade etti. Öz, bu nedenle acil servislerdeki hekimlerin hasta ve hasta yakınlarıyla daha fazla karşı karşıya kaldığını belirtti.

BDP Bingöl Milletvekili İdris Baluken, sağlıkta dönüşüm programı ile ''paran kadar sağlık sistemine'' geçilmiş olduğunu iddia etti. Sektörde yaşanan problemlerin sağlık çalışanlarına yönlendirildiğini belirten Baluken, ''Sanki sistemin bütün muhatabı sağlık çalışanlarıymış gibi bir dil kullanıldı. Bu da şiddetin önünün açtı'' dedi.

AK Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, 2002 yılından önce bir pratisyen hekimin 1600-1700 lira, uzman hekimlerin ise 1800-1900 lira ücret aldıklarını söyledi. Güneş, söz konusu dönemde hekimlerin çalışma koşullarının iyi olmadığını, vatandaşın hekim ulaşmasının da güç olduğunu dile getirdi. AK Parti iktidarı döneminde bu sıkıntıların aşıldığını analatan Güneş, bir hekimin ücretinin artık 4 bin 500 liradan 10 bin liraya kadar çıkabildiğini belirtti.

Yapılan oylamada, CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ da söz alarak tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutladı. Sağlıkta dönüşüm programının, Hükümetin politikaları ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuya gösterdiği hassasiyetin yanı sıra tüm sağlık çalışanlarının fedakarca çalışmaları sayesinde başarıya ulaştığını anlatan Akdağ, ''2003'lü yıllarda sağlık hizmetinden memnuniyet oranı yüzde 36'lardayken, şimdi bu rakam yüzde 76'ya yükseldi. Bu, Türkiye Cumhuriyeti'nin başarısıdır, sağlık çalışanların başarısıdır. Onları tebrik ediyorum. Allah razı olsun'' dedi.

Akdağ, bundan sonraki çalışmalarında da sağlık çalışanlarını önceleyeceklerini, onların imkanlarını ve özlük haklarını daha iyi hale getirmek için çaba sarf edeceklerini söyledi.

-Kavga Genel Kurulun gündeminde-

Bu arada söz isteyen AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, kürsüyü kullanan bütün milletvekillerinin ''Barıştan yanayız ve şiddete karşıyız'' dediğini belirterek, ''Şiddete karşı olmak sadece sözlü anlamda ifade etmek değildir. Özümüzün, sözümüzün, duruşumuzun bir olması gerekiyor. Öğrendiğime göre biraz önce kuliste BDP milletvekillerinden iki arkadaşımız, Sayın Kiler'e (AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler) fiili saldırıda bulunmuş. Şiddeti kınıyoruz ve kınayacağız'' diye konuştu.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu da TBMM çatısı altındaki bütün şiddeti kınadığını belirterek, ''Elim olaylara müthiş şekilde üzülüyoruz. Tekrarlanmamasını hepinizden diliyorum'' dedi.

Söz isteyen TBMM İdare Amiri ve BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, bölgede ciddi bir afet olduğunu, her tarafın kar altında bulunduğunu belirterek, ''Başbakanlıktan giden paraya bizzat milletvekili müdahale ederek, kendi ilinin belediye başkanlarına 500 milyon lira tahsis edip diğer belediye başkanlıklarına tek lira vermeyen bizzat bu şahıstır'' dedi.

Vahit Kiler ise Sakık'ın konuşmalarının ''yalan ve iftira'' olduğunu belirterek, ''Burası TBMM, dağ başı değil. Kendilerini halen dağda zannediyorlar. Sizden korkmadığımızı, hizmete devam edeceğimizi bilmenizi istiyorum. Sakık, senin tehditlerinden korkmuyoruz, korkmayacağız. 10 senedir senin tehditlerine rağmen iş yapıyoruz orada'' diye konuştu.

Bu arada BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, Kiler'in sırasına yönelince AK Parti ve BDP'li milletvekillerince engellendi.

Başkanvekili Mumcu, Parlamentonun fikirlerin tartışıldığı yer olduğunu, kaba kuvvet ve şiddetin geçerli olamayacağını ifade etti.

Sakık ise bu arada Kiler'e doğru bağırarak, ''Söylediklerim yalansa yarın vekillikten istifa ederim'' dedi.

Genel Kurulda, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı üzerinde görüşmelere başlandı.
Kaynak: AA