'Kentsel Dönüşüm Çalıştayı' Başladı
TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen, Büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarafından da desteklenen ve 2 gün sürecek olan “Kentsel Dönüşüm Çalıştayı” başladı.

KONUT FİYAT ARTIŞINDA ADANA 1. SIRADA
Eski Bakanlardan Murat Karayalçın, Türkiye 'de 2010 yılından bu yana “Konut Fiyat Endeksi” uygulandığını anımsatarak, “Konut Fiyat endeksine göre, Türkiye 'de konut fiyat artışı ortalaması yüzde 6.8. Adana ve Mersin 'de ise yüzde 9.1. Bu oran İstanbul, Ankara gibi illerden yüksek. İzmir 'in iki katı oranında bulunuyor. Bu rakamlar konut sektöründeki çarpıcılığı ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, TMMOB tarafından Adana 'da böyle bir çalıştayın yapılmasının yararlı olacağını ifade etti. Adana 'nın tarihi hakkında bilgi de veren Aldırmaz, Kentsel Dönüşümün kendi arasında da dönüştüğünün bir gerçek olduğunu kaydetti.Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan ve Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci de birer konuşma yaparak görüşlerini dile getirdi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM KAÇINILMAZ
TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mustafa Altıokka, kentlere bakıldığında birbirine benzer sorunların görüldüğüne dikkat çekerek, “Bugüne kadar geliştirilen ve kullanılan planlama araçları, izlenen yanlış politikalar, rantın belirleyiciliğindeki yer seçim kararları ve kişiliksiz mimari tasarımlara dayanan yapılaşmalar hemen tüm kentlerimizdeki sorun ve çirkinlikleri de beraberinde getirmektedir“ dedi.Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin üzerinde yoğunlaştığı “Kentsel Dönüşüm” çalışmalarının yapılmasının tartışılmaz bir gerçek olduğunu belirten Altıokka şöyle konuştu:“Kentsel dönüşüm projelerinin başarılı olabilesi için, insanların ikna edilerek, onlara başka bir yerden ev veya arsa verilerek o bölge rehabilite edilebilir. Atılacak her adımda toplumsal uzlaşı şarttır.Adana 'da planlanan “Kentsel Dönüşüm” projeleri; bilimsel ve teknik yaklaşımlardan uzak ve geri dönüşü olmayan bir yola girilerek daha ağır sorunları oluşturmayan, ülke gerçeklerini göz önünde bulundurarak, sağlıklı bir çevrede ve kentte yaşama ve barınma hakkı ile mülkiyet hakkını ihlal etmeyen, kentlerin, ekonomik ve fiziksel çöküntüye uğramış bölgelerinde iyileşme sağlayan, depreme dayanıklı konutlar üreten, yaşam kalitesini artıran ve kent ekonomisinin güçlendirilmesini amaçlayan,Tarihi, kültürel ve doğal mirası koruyan, yurttaşı mağdur etmeyen, kamu arazilerinin talanını önleyen, tasarım ve uygulama kriterlerine sahip olmalıdır. Ancak bu şekilde özellikle dar gelirli yurttaşların konut sorunlarına çözüm bulmak, geniş ölçüde yeşil alan, altyapı, eğitim ve sosyal alanları yaratmak yoluyla yaşanabilir çevre ile sürdürülebilir planlama hedeflerinin yaşama geçirilmesi gerekmektedir. '
120 HEKTARDA KENTSEL DÖNÜŞÜM
Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Ulaş Çetinkaya, kentsel dönüşümün yıpranmış kentsel alanların ekonomik, sosyal, fiziksel ve çevresel koşullarının iyileştirilmesine yönelik strateji ve eylemlerin bütünü olduğunu ifade etti. Adana 'da belediyeler tarafından kentsel dönüşüm yapılması planlanan alanlar hakkında bilgi verdi. Çetinkaya, Adana Büyükşehir, Seyhan ve Çukurova Belediyelerinin 2 'şer mahalle, Yüreğir Belediyesi 'nin 6 mahallede kentsel dönüşüm çalışması yapmak istediğini ve toplam alanın da 120 hektar olduğunu kaydetti.Çalıştayın açılışına, TMMOB 'e bağlı odaların şube başkanları, Mimarlar Odası Genel Başkan Yardımcısı Erkan Karakaya, üniversite ve belediyelerden uzmanlar katıldı.Adana 'da bugün başlayan ve İki gün sürecek çalıştayda çalışmalar toplam 7 üst başlıkta gruplandırıldı.Çalıştayda 70 uzman görev alıyor.
