Kadın Çiftçiler Yarıştı

Bartın Tarım İl Müdürlüğü tarafından "Kadın Çiftçiler Yarışıyor" yarışmasının bu yıl 9.'su düzenlendi.

Kadın Çiftçiler Yarıştı
Bartın merkez, Kurucaşile, Amasra ve Ulus içlerinden 4 kadın çiftçinin katıldığı yarışmaya, Bartın Valisi İsa Küçük, Amasra Kaymakamı Mehmet Yıldız, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın, Bartın Emniyet Müdürü Mehmet Altınok, Bartın Defterdarı Ali Sağlam, Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz, Bartın Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı İsmail Toksöz ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış konuşmasını yapan Tarım İl Müdürü Yusuf Alagöz, sanayinin ve teknolojinin gelişmesine rağmen Türkiye'nin halen tarım ülkesi olma özelliği olduğunu belirtti.

Alagöz, 'Tarım ülkemiz nasıl önemli ve vazgeçilmez bir sektör ise, kadınlarımızda bu sektörü omuzlayan vazgeçilmez unsurlarıdır. Gerek dünyada gerekse ülkemizde tarımsal üretim ve beslenmede en büyük rolü kadınlar oynamaktadır. Ülkemizde büyük çoğunluğu küçük işletmelerden oluşan aile tarımında erkeğin en büyük destekçisi kadınlardır. Dünyada tarım iş gücünün yüzde 40'ını kadınlar, Türkiye'de ise yüzde 75'ini kadınlar oluşturmaktadır. Kısaca kadın tarlada üreten, evini yöneten ailesini besleyendir. Amacımız kadınları hak ettiği yere getirmek, bu amaçla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız 2004 yılından itibaren her yıl kadın çiftçilere götürülen eğitim ve yayım çalışmalarının sonuçlarını görmek, kendilerine olan güven duygularını geliştirmek, birbirleriyle kaynaşmalarını sağlamak ve en önemlisi de girişimcilik ruhunu aşılamak maksadıyla 81 ilimizde 'Kadın Çiftçiler Yarışıyor' bilgi yarışması düzenlenmektedir. Bugün burada yarışacak olan kadın çiftçilerimize başarılar diliyorum ' dedi.

Bartın Valisi İsa Küçük yaptığı konuşmada, 'Ulus ilçemiz yarışmacılar arasında birinci oldu. Türk kadını her zaman eşi ile yan, yana kol, kola yürümeyi başarmıştır. Dün İstiklal Marşımızın yazılışı Mehmet Akif Ersoy anma günüydü. İstiklal Marşı'ndan da hatırlayacaksınız 'Korkma Sönmez Bu Şafaklarda Yüzen Alsan Sancak Yurdumun Üstünde Tüten En Son Ocak' bu yurtta evlerimizdeki ocakları da kadınlarımız tüttürüyor. Onlar olduğu sürece vatan toprak vatan olmaya yurt olmaya hep devam edecektir ' diye konuştu.Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın ise, 'Bu yarışmayı düzenleyenlere teşekkür ediyorum. Her yıl bu yarışmalar yapılıyor. Kadınlarımızda buraya kadar gelerek zahmete katlanıyorlar. Bartın'daki hanımlarımız gerçekten çalışkandırlar. Bizde tarım yapardık. Kovalarla evlere sular taşınırdı. Hayvan gübresini ellerimiz ile taşırdık. O zamanki şartlar çok zordu. Ama şu anki şartlar oldukça kolay. Gerçekten zor bir iş. Ben kadınlarımızı tebrik ediyorum ' dedi.Ulus ilçesinden yarışmaya katılan Semra Cintay 140 puanla birinci olurken, Bartın merkezden katılan Gönül Bayrak ve Amasra'dan katılan Elif Özçelik 130'ar eşit puanla ikinci olurken, Kurucaşile ilçesinden katılan Huriye Türkmen 80 puanla üçüncü oldu. Yarışmada dereceye giren kadın çiftçilere katılım sertifikası, altın ve çiçek hediye edildi.
Kaynak: İHA