Ekili Araziler Sular Altında Kaldı

Konya'nın Yalıhüyük ilçesinde drenaj kanallarının yetersiz kalması nedeniyle yaklaşık 100 dekar ekili alan sular altında kaldı.

Ekili Araziler Sular Altında Kaldı
Yalıhüyük'te drenaj kanallarının yetersiz kalması nedeniyle yaklaşık 100 dekar buğday ekili alan sular altında kaldı. Yalıhüyüklü çiftçiler, Suğla Barajı'nın yapılmasından bu yana arazilerinin sular altında kaldığını belirterek, yetkililerden sorunlarının çözülmesini istedi. Yalıhüyüklü çiftçi Mehmet Demir, 10 dekar arazisinin sular altında kaldığını belirterek, 'Her yıl aynı sorunu yaşıyoruz. Tapulu arazilerimiz sular altında kalıyor. Biz her yıl yetkililere müracaat ediyoruz. Köklü bir çözümbulunamıyor. Buradaki kanal genişletilmez ise gelecek yıl yine aynı sorunu yaşayacağız. Drenaj kanalları yetersiz kalıyor ' dedi.

Yalıhüyük İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, su altında kalan arazide inceleme yaptı. Konu ile bilgi veren Ziraat Mühendisi Mevlüt Semerci de, hasar tespitinin ancak suların çekilmesi sonucu ortaya çıkacağını belirterek, 'Sıklıkla bölgemizde meydana gelen su baskınları çiftçilerimizin sezon başında iş gücü kayıplarına, girdi maliyetlerinin artmasına üretim sonunda da ürün kayıplarına neden olmaktadır. Üretim yapılan arazilerdeki su baskınları, tarımsal faaliyetlerin yapıldığıalanlardaki drenaj kanallarının yeterli düzeyde olmaması, toprak yapısının su geçirgenliğinin az olması, bölgenin taban suyu seviyesinin yüksek olması, yanlış uygulanan toprak işleme yöntemleriyle oluşan kaymak tabakasının topraktaki su geçirgenliğini azaltması gibi nedenlerden dolayı meydana gelmektedir ' diye konuştu.

Semerci, hasar tespit çalışmalarını yapabilmek için suların çekilmesi gerektiğini belirterek, 'Devletimiz çiftçimize sigorta yaptırmayı öneriyor. Daha fazla mağduriyet olmaması için böyle önlemler alınmasını bizler de tavsiye ediyoruz ' şeklinde konuştu. Yalıhüyük Kaymakamlığı da soruna çare bulmak için inceleme başlattı.
Kaynak: İHA