Bm'den Esad'a 'şiddete Son Ver' Çağrısı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Suriye'de ateşkes, mutlak bir zorunluluktur" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Güvenlik Konsey'inde gerçekleşen 'Ortadoğu'daki Son Durum' konulu panelin ardından ayrı ayrı gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Afganistan'da bir Amerikan askerinin sivillerin üzerine ateş açarak 16 kişiyi katletmesinden dolayı 'üzüntü' duyduğunu belirten ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 'Pek çok Amerikalı bana masum Afgan köylülerinin öldürülmesinden dolayı şok ve üzüntü duyduğunu söylüyor. Sevdiklerini kaybetmiş ailelerle ve Afgan halkına başsağlığı diliyoruz ' dedi.

BM, ABD, Rusya ve AB'den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü'nün bugün bir araya geldiğini ifade eden Clinton, 'Geçtiğimiz Eylül ayında açıklanan genel amaçlarda kararlıyız ve Nisan ayında tekrardan bir araya gelmek için sözleştik ' dedi. İsrail ve Filistin tarafında gerginliğin son bulması için itidal çağrısında bulunduklarını belirten Clinton, karşılıklı saldırıların son bulması için sorumlu kişilere çağrıda bulunulduğunu ifade etti. Suriye konusuna değinen Clinton ' Öncelikle, Suriye rejimi tarafından şiddetindurdurulması gerekmekte ' dedi. BM ve Arap Ligi ortak Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'a daha fazla alan ve önerilerini geliştirebilmesi için zaman verildiğini belirten Clinton ' Biz, ona büyük saygı duyuyoruz. O, kanıtlanmış bir sicile sahiptir ' diye konuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, 'Toplantıda söylediğim gibi BM Güvenlik Konseyi şu ana kadar Suriye halkına yönelik sorumluluklarında başarısız oldu. Kofi Annan'ın çalışmalarını destekliyorum. Ve onun çalışmalarını destekleyen bir kararın olması gerektiğini düşünüyorum. Bir BM kararının somutlaştırılması mümkün olmalı. Ve bu nedenle ortaklarımızla bu konuda çalışmaya devam edeceğiz. Güvenlik Konseyi'ndeki herkes insani yardımın ulaştırılması ve şiddetin son bulması için Annan'ın çalışmalarınıdesteklemektedir ' dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, 'BM Güvenlik Konsey'inde Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki son gelişmeler noktasında önemli ve çok yararlı toplantılar olduğuna inanıyorum. Güvenlik Konsey'inde ülkelerin cezalandırılmaları ve suçlanmaları yerine Suriye halkının çıkarları noktasında harekete geçilmeli. Bu doğrultuda daimi üyeler arasında uzlaşma sağlanması gerekmekte. Suriye'de ateşkes mutlak bir zorunluluktur ' dedi.

Lavrov, ayrıca Kofi Annan'a destek verdiğini belirtti.
Kaynak: İHA