Türkiye Ziraat Odaları Birliği Marmara Bölge Toplantısı

Sakarya'da düzenlenen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Marmara Bölge Toplantısı'nda konuşan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin faiz kıskacından kurtulması için tarım kredi kooperatifleri ve Ziraat Bankası'nın çiftçilerin kredi taleplerine cevap vermesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Marmara Bölge Toplantısı
Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de katıldığı TZOB Marmara Bölge Toplantısı, Sakarya'da gerçekleştirildi.

Toplantıya Bakan Eker'in yanı sıra TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, AK Parti Sakarya milletvekilleri Şaban Dişli, Ali İhsan Yavuz, TZOB Marmara Bölgesi Şube Müdürleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ve çok sayıda tarım sektörü aktörü katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TZOB Genel Başkanı Bayraktar, çiftçilerin atılım içinde olduğunu ve değişime ayak uydurmaya çalıştıklarını ifade ederek, 'Tarım sektörü değeri ancak yapılmadığı zaman anlaşılan bir sektördür. Dünyanın birçok ülkesi şu an tarımın değerini anlamış ve yatırımlarını bu doğrultuda yapmaktadır. Türkiye'de maalesef kamuoyu nezdinde tarımın değerinin halen tam olarak kavrandığını düşünmüyorum. Bugün gıda dünya üzerinde çok kıymetli bir emtia haline geldi. Küresel aktörler silahı bırakarak tarıma yöneldi. BakınTürkiye'de çiftçiler 72 milyon insanı doyuruyor, 30 milyon turistimizi doyuruyor, bu da yetmiyor 15.4 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştiriyor. Biz Türkiye'yi aç bırakmıyoruz ve bundan dolayı kıymetimiz anlaşılmıyor ' dedi.

Tarım arazilerinin parçalanmasını önlemek amacıyla yapılan düzenlemenin başarılması durumunda Türk tarımındaki en büyük reform ve devrim olacağını söyleyen Bayraktar, şunları kaydetti: 'Arazi parçalanmasının önüne geçilmesi büyük bir reform olacak. Şu an bakanlığımızın bu konuda yılda 1 milyon hektar hedefi var. Yılsonunda toplam 5 milyon hektar alan toplulaştırılmış olacak. Biz bu hedefi son derece önemsiyoruz. Tarım arazilerinin parçalanması önlenirse bu tarımda büyük bir reform olur. Bu konudaki yasaya destek veririz. Bu konuda hiç kimsenin gözünün yaşına bakılmamalı. Bu yasanın mutlaka çıkması gerekir. Biz de sonuna kadar arkasında olacağız. Umarım bu toplulaştırma çalışmalarıbaşarı ile sonuçlanır. ' 2B'li arazilerin satışında tarım sektörünün isteklerini dile getiren Bayraktar, 'Çiftçilerimizin diğer isteklerinden biri de 2B'li araziler. Bu konuda bizim talebimiz; bu arazilerin çiftçilerimize satılması. Ayrıca fiyatlandırmanın rayiç bedelden değil esas bedelden yapılmasını istiyoruz. Uzun taksitler halinde çiftçilerimiz bu paraları ödeyebilir. Bu konu şu an komisyonda görüşülüyor. Rayiç bedel konusunda bir indirim olacak, ancak uzun vadeli taksitlendirme konusunda ne yapılacak bilemiyoruz. Umarızbu konuda da çiftçilerimize uzun vadeli taksit, hatta sıfır faizli kredi imkanı sunulur ' diye konuştu. Bayraktar, Süte Müdahale Kurumu'na ihtiyaç olduğunu da vurgulayarak, 'Süt fiyatında istikrar bir türlü yakalanamıyor. Bu sebeple 'Süte Müdahale Kurumu'na ihtiyaç var. Et Balık Kurumu'nda 'Süte Müdahale Kurumu' oluşturulacak. Bununla ilgili çalışmalar sürdürülüyor. Sütte fiyat istikrarı olmaması sebebiyle üretici zarar ediyor. Bu kurum ile bunun önüne geçilebilecek. Bu önemli bir devrim olacak ' dedi

Çiftçilerin bankaların faiz kıskacında olduğunu ifade eden Bayraktar, 'Bir banka bana gelerek çiftçinin kullanması için 5 milyon dolar kredi teklifinde bulundu. Bunun karşılığında ne istediklerini sordum. 'Odalarınızla birlikte köylere gidelim, eğitim çalışması yapalım ve kredi kullandıralım' dediler. Bunları Sayın Bakanımız söyleyemez ama ben söylüyorum. 'Bunların ortakları kim?' dedim. Ortakları yabancı. 'Kusura bakmayın' dedim. Çiftçiye yüzde 35 faizle kredi kullandıracaksınız, bu çiftçi ne kazanıyorki bu parayı geri çevirecek? Çiftçi faiz kıskacına alınıyor. Örneğin Sakarya'da bir köye bir banka, köylülerin borcuna karşılık yapılandırma yapılmadan el koydu. Birinci satışta alıcı çıkmayınca ikinci satışta banka tüm arazilere yüzde 40 ile el koydu. Üstelik bu araziler, baraj inşaatı alanında kaldığı için son derece değerli. Ben bankanın üstlerine gidince hemen 'Başkanım üzerimize gelme. Biz bu arazileri köylülere geri vereceğiz' dediler. Şu an banka ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bu sebeple TarımKredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası çiftçilerin kredi taleplerine cevap vermeli ' şeklinde konuştu. Bayraktar, son olarak ise şunları kaydetti: 'Adapazarı Şeker Fabrikası'nın bir kota sorunu var. Fabrika şu an yüzde 30 kota alıyor. Bu da fabrikanın kar yapması için yetmiyor. Kar etmezse kapanacak. Adapazarı Şeker Fabrikası değişik illerden pancar da alabiliyor. Fakat kota yeterli olmadığı için, yeteri kadar üretim yapıp kar edemiyor. Milletvekillerimizin desteği ile kota sorununun ortadan kalkması için girişimlerde bulunuldu. Sayın Bakanımız da bu konuda söz verdi. İnşallah bu kanun sizlerin desteği ile çıkar ve Adapazarı Şeker Fabrikası'nınkotası yüzde 50'inin üzerine çıkar. '
Kaynak: İHA