Türk Vatandaşı Olmak İçin Mücadele Veriyor

Kurtuluş Savaşı'nda şehit olan Libyalı Mustafa Reşit Efendi'nin 2 torunu, yıllardır Türk vatandaşı olabilmek için mücadele veriyor.

Trablus'ta bir inşaat firmasında çalışan Abdulrezzak ve Mustafa Ebuğra kardeşler, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, İtalya, 1. Dünya ve Kurtuluş Savaşlarına katılan Mustafa Reşif Efendi'nin torunları olduklarını belirterek, bu nedenle taraflarına şehitlik maaşı bağlanmasını ve Türk vatandaşlığına geçmek istediklerini belirttiler.

Bu konuda Bingazi Konsolosluğu'na başvuruda bulunduklarını anlatan şehit torunu Abdulrezzak Ebuğra, şunları belirtti: ''Dedem Mustafa Reşit Efendi, Türkiye'de 3 cephede savaştı. Kurtuluş Savaşı'nda şehit oldu. Binbaşı rütbesine kadar yükseldi. Elimizde, dedemizin o dönemde katıldığı savaşlara ait belgeler ile aldığı nişan ve madalyalar da mevcut. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne başvuruda bulunarak, dedemiz Mustafa Reşit Efendi ile ilgili Askeri Safahat Belgesi aldık. O belgede, herşey yazıyor. Dedemiz, 1917 yılında savaşta vefat etti. Eşi, iki oğlu ve kızı, şehitlik maaşını aldı. Ancak, 1927 yılında bu maaş kesildi. Biz de torunları olarak hem şehit dedemizin maaşının tarafımıza verilmesini hem de Türkiye vatandaşı olmak istiyoruz.'' ''Askeri Safahat Belgesi''nde, Mustafa Reşif Efendi'nin 1917 yılında 57. Fırka 176. Alay 2. Tabur Komutanı iken şehit olduğu bildirildi. Belgede ayrıca, Mustafa Reşit Efendi'ye Çanakkale cephesinde harp madalyası, Kafkas cephesinde muharebe gümüş liyakat madalyası, Filistin cephesinde Amman muharebesinde mecidi nişanı ile kırmızı şeritli İstiklal madalyası verildiği belirtildi. Belgede, Libyalı Mustafa Reşit Efendi'nin İstanbul-Bakırköy nüfusuna kayıtlı olduğu da yer alıyor.
Kaynak: AA