Mehmet Aksoy'un 50. Yıl Sergisi Açıldı

Elli yıldır ortaya koyduğu eserlerle dikkat çeken ve yaptığı heykeller çeşitli tartışmalara neden olan ünlü heykeltıraş Mehmet Aksoy, sanattaki "50. yıl Sergisi"ni Tophane-i Amire'de açtı.

Mehmet Aksoy'un 50. Yıl Sergisi Açıldı
Son olarak Kars'ta ortaya koyduğu 'İnsanlık Anıtı ' adlı eseri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 'ucube ' olarak nitelendirilmiş, gelen tepkilerin ardından heykel Ermenilerden özür dilemek anlamı taşıdığı gerekçesiyle yıkılmıştı.

Sanatçı o tartışmaların ardından Beyoğlu'ndaki Tophane-i Amire'de '50. Yıl Sergisi 'ni açtı. Onlarca farklı eserin yer aldığı sergide konuşan sanatçı Mehmet Aksoy, 'Başbakanı sergiye davet ettiniz mi? ' şeklindeki soruya; 'Hayır. Davet etmedim. Çünkü heykelden hoşlanmadığını biliyorum, niye davet edeyim ki. Heykelden hoşlanmıyor. Olabilir, heykelden hoşlanmayabilir. Bu sanat yüz binlerce yıllık bir sanat. Devam edecek ' dedi. İçinde bulunduğu sanatı şarkıya ve türküye benzeten Aksoy, 'Bu bir şarkı, türkügibi birşey. Bunu biz hep söyleyeceğiz. Karşı çıkamayacaklar ' dedi. Pek çok sanatsever ve heykeltıraşın katıldığı sergide katılımcılar ile tek tek ilgilenen ünlü heykeltıraş, 'Bu sergi benim elli yıllık sanat hayatımın bir özeti. Bir tarihçe gibi; belli kesitler aldık o dönemlerden. O dönemlere ait kesitleri gösteriyor. Ağır olması nedeniyle buraya sığmayan heykellerim var. Onlar da Mimar Sinan'daki Osman Hamdi Salonu'nda sergileniyor. Buraya gelemeyen heykellerin bir kısmı Selçuk'ta, İstanbul'daki borsabinasında, Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde olanlar var. Ama burada olmayanların fotoğrafları yer alıyor burada ' şeklinde konuştu. 'ANADOLU, BİNLERCE YILLIK BİR KÜLTÜR ' Aksoy, ağırlıklı olarak kadim figürlerin yer aldığı sergi ile ilgili yaptığı değerlendirmelerde, 'Eski zaman; biz zaten oradan besleniyoruz. O kültürden çıkıyoruz. O kültürü inkar etmiyoruz. Anadolu binlerce yıllık bir kültür. Biz o kültürün içinden geldik. Onu da inkar edecek halimiz yok. O bir miras bize,çok mukaddes bir miras.Onu içselleştirmeye çalışıyoruz ' diyerek sözlerini noktaladı.

Sergiyi açılışına katılanlar arasında yer alan Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ ise, böyle bir sergiyi gerçekleştirmenin kolay olmadığını dile getirdi. Heyketraş Mehmet Aksoy'un eşine az rastlanır bir sanatçı olduğunu vurgulayan Çığ, 'Bir kere 1960'lardan başlayan, bugünlere uzanan bir kronolojisi var bunun. O bakımdan çok önemli. Aynı zamanda bu eserlerin sanatçısı çok önemli benim için. Hakikaten eşine az rastlanır bir sanatçı. O bakımdan böyle bir sergiyi açtığı için kendisini kutluyorum ' dedi.

Ünlü heykeltıraşın son olarak 2005 yılında çalışmalarına başladığı önce 'İnsanlık Anıtı ' olarak adlandırılan, daha sonra gelen tepkiler üzerine 'Barış Anıtı ' adı verilen heykeli, Ermenilerden özür dilemek anlamı taşıdığı ve 'ucube ' bulunduğu gerekçesiyle geçen yıl yıkılmıştı.
Kaynak: İHA