Siirt’in Su Potansiyeli Masaya Yatırıldı

Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Siirt’in su kaynakları ve sulanabilir arazilerini değerlendirdi.

Dicle Kalkınma Ajansı'nın maddi desteğiyle gerçekleştirilen 'Siirt ili ilçeleri Mevcut Su Kaynaklarının Potansiyel Güçlerinin Saptanması, Çıktılarının Yerelde Ve Genelde Eş Zamanlı Paylaşımı Projesi'nin sonuçlarına göre özellikle Eruh, Pervari ve Şirvan ilçelerinde zengin su kaynakları ve sulanabilir tarıma elverişli araziler bulunduğu testip edildi.

Harran Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Şimşek koordinatörlüğünde akademik bir heyet tarafından arazilerde inceleme yapılarak gerçekleştirilen projenin tanıtımı Kültür Merkez'nde yapıldı.

Toplantıda konuşan Proje Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Şimşek, Siirt 'in bilinenin aksine su kaynakları ve sulanabilir tarıma uygun arazilere sahip olduğunu belirterek, “Özellikle Eruh, Pervari ve Şirvan ilçelerimizde su kaynakları ve sulanabilir tarıma elverişli araziler bulunmaktadır. Biz bu projemizde su kaynaklarının debisi ve kalitesi ile toprak analizlerini yaptık. Eruh'ta 3500 ha, Şirvan'da 3560 ha ve Pervari'de de 2000 ha arazinin sulanabileceği ortaya çıkmıştır. Bundan sonrası DSİ veya İl Özel İdaresi'nin bu arazilere ilişkin projeleri yapıp, bu toprakların sulanmasının sağlamalarıdır.” dedi.

Siirt Valisi Musa Çolak da konuşmada şunları söyledi: “Sahip olduğumuz doğa ve inanç turizm potansiyelinin yanı sıra, yer altı kaynakları bakımından da zengin bir yapıya sahiptir. Güneydoğu Anadolu bölgesi ile Doğu Anadolu bölgesi arasında geçiş noktası olmamızdan kaynaklanan iklimimiz ve mümbit topraklarımız sayesinde, her türlü tarım yapılabilmekte, özellikle sebze ve meyve yetiştirilmekte, buna paralel olarak, geniş yaylalarımızda da hayvancılık ve arıcılık yapılmaya çok elverişlidir.”

Toplantıya kaymakamlar, belediye başkanları,Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Ziyadanoğulları, DİKA Genel Sekreter Vekili Tabip Gülbay, GAP Bölge Müdürü Mehmet Açıkgöz, DSİ Bölge Müdürlüğü yetkilileri, kurum müdürleri ve STK temsilcileri temsilcileri katıldı.